7.12.2014

Hameen tuotekortti

PROSESSI, TYÖJÄRJESTYS JA -TAVAT

Taustaa ja hameen suunnittelu

Keskiviikkona 29.10. alkoi asiakastyönä tehtävän hameen tekoprosessi. Asiakkaana tämän hameen osalta oli luokkatoveri. Asiakkaalla oli itsellään omassa vaatekaapissaan mieleinen hame, jota hän toivoi käytettävän inspiraation lähteenä tehtävää hametta suunniteltaessa.



Inspiraatiohame.


Tehtävä hame tulisi olemaan pääosin mustaa samettia, jonka lisänä helmaan tulisi eteen ja taakse keskisauman yhteyteen kolmionmalliset kappaleet pellavatyyppistä jämäkkää, kuvioitua puuvillakangasta. Koska kankaat ovat toisistaan hyvin poikkeavia, tuovat ne hameelle jännittävää kontrastia ulkonäköön. Hame olisi maksipituinen ja siinä olisi taskut sivusaumojen yhteydessä. Takana keskellä saumassa olisi näkyvä vetoketju. Vuorikangas tulisi olemaan mustaa Venezia -vuorikangasta. Hametta tultaisiin alentamaan vyötäröltä viisi senttiä. Vyötärökaitale toisi muotoa ja auttaisi hameen istumisessa asiakkaalle. Hameen malli tulisi olemaan ylhäältä melko vartalonmyötäinen reisien puoleen väliin saakka, josta helma alkaisi leventyä voimakkaasti.



Hameen tasokuva etupuolelta.



Hameen tasokuva takapuolelta. 


Miehustan kaavoitus; perus-, kuosittelu- ja leikkuukaavat

Asiakkaasta otetut mitat toimivat pohjana hameen peruskaavalle. Tässä kohdassa prosessia puhutaan miehustan valmistamisesta. Peruskaavaan ei koskaan piirtämisen jälkeen tehdä lisäyksiä tai muutoksia, vaan siitä kopioidaan kaava toiselle paperille, jossa toteutetaan kuosittelusuunnitelma. Tässä vaiheessa asiakkaan hame alkoi saamaan varsinaista toivottua ulkonäköä. Kuosittelusuunnitelma tehtiin pieneen kokoon, kokosuhde oli 1/4.



Peruskaavan piirämisen aloittaminen mittojen mukaan.



Peruskaava.



Peruskaavan yläosa.



Kuosittelun ensimmäinen vaihe: peruskaavat 1/4 koossa.



Kuosittelusuunnitelma ja kuositeltu kaava samassa, etupuolelta. Tässä kohtaa vetoketju oli vielä sivusaumassa, josta se siirtyi myöhemmin prosessin aikana taakse keskisauman yhteyteen. Syynä tähän oli taskujen sijainnit, saumakohta olisi tullut todella paksuksi, mikäli vetoketjukin olisi tullut sivusaumaan.



Kuositeltu kaava, etupuolelta  helma auki.



Kuositeltu kaava, takapuoli.

Kuositelluista kaavoista piirrettiin seuraavaksi luonnollisen kokoiset proton leikkuukaavat. Seuraavat kuvat ovat varsinaisen hameen leikkuukaavoja, mutta ne ovat lähes samanlaiset kuin proton kaavat. Varsinaisissa leikkuukaavoissa oli sentin saumavarat protokaavojen kahden sentin sijaan. Sivusaumojen yläosasta on varsinaisiin leikkuukaavoihin poistettu vasemmalta 0,5 cm ja oikealta 1 cm. Muuten kaavat ovat samanlaiset.



Takana oleva helmakolmio.



Edessä oleva helmakolmio.



Etumiehustakappaleet.



Takamiehustakappaleet.



Taskujen kaavat. Tässä näkee, että taskuja on hiukan suurennettu sitten protokaavojen.



Vyötärökaitalekaavat. Jokaista kappaletta tuli tehdä kaksi kappaletta, joista toinen on toisen peilikuva.


Kuosittelun jälkeen piirrettiin luonnolliseen kokoon leikkuukaavat. Leikkuukaavoissa ei tässä vaiheessa vielä ollut saumanvaroja, vaan ne lisättiin kankaalle. Saumanvarat olivat jokaisessa kappaleessa 1 senttimetri.

Saumat

Hameeseen tuli erilaisia saumoja. Seuraavassa ensiksi hameen tasokuvat edestä ja takaa. Kuviin on merkattu eri saumoihin kohdat, joista saumojen poikkileikkauskuvat on tehty. Kuvat on nyt tehty poikkeuksellisesti käsin.








Keskisauma (niin edessä kuin takanakin).



Vuorin keskisauma on samanlainen.



Sametin ja kuviokolmion sauma.



Helmapäärme.



Vuorin helmassa samanlainen päärme.



Sivusauma. Saumanvarat kääntyvät taakse taskun vuoksi.



Vuorin sivusauma on peilikuva miehustan sivusaumoista.



Taskuun liittyvät saumat.



Vyötärökaitaleen, miehustan ja vuorin liittymäkohtaan liittyvät saumat.



Vetoketjun kiinnityssaumat.


Proto

Ennen varsinaisten hamekankaiden leikkuuta valmistettiin hameesta eri kankaasta proto, eli mallikappale. Protossa pyrittiin käyttämmään mahdollisimman samankaltaisia kankaita kuin mitä varsinaisessa hameessa tultaisiin käyttämään. Proton tarkoitus on yleisesti ottaen auttaa näkemään hameen (tai minkä tahansa vaatteen) istuvuus ja näin ollen kaavojen toimivuus. Protoon jätettiin tarkoituksella kahden sentin saumavarat, jotta tarvittaessa kappaleita voisi muokata enemmänkin.

Proton sovituksen jälkeen tehtiin tarvittavat muutokset pieneen kokoon tehtyyn kuosittelusuunnitelmaan ja sen jälkeen leikkuukaavoihin. Muutostarpeet olivat pieniä. Sivusaumaa ylhäältä taskujen kohdalta tulisi hiukan suoristaa ja taskun suuta sekä taskupusseja tulisi hiukan avartaa: 1 cm + 1 cm.

Varsinaisen miehustan valmistaminen

Muutosten jälkeen tuli vuoroon varsinaisten miehustakankaiden leikkuu. Tässä vaiheessa piti varmistaa, että kangas on oikeinpäin ja että kaavoihin merkityt langansuunnat pätevät kankaalla. Helmaan tuleva keskellä oleva kolmio saatiin protossa käytetyistä kappaleista. Ne sopivat varsinaiseen hameeseenkin täydellisesti, lisäksi niissä oli ikäänkuin valmiina ommeljuova ompelemista varten.

Leikkuukaavoista oli jo kuvat kohdassa "Miehustan kaavoitus; perus-, kuosittelu- ja leikkuukaavat".

Kankaiden leikkuun jälkeen aloitettiin miehustan valmistus. Tukikangas kiinnitettiin ensimmäisenä taskujen suihin, vyötärökaitaleen etuosaan sekä vetoketjun kiinnityskohtaan. Huolittelua tarvitsevien kappaleiden reunat huoliteltiin seuraavaksi, toisin sanoen kaikki muut sivut paitsi taskut ja helma. Sitten valmistettiin etumiehustaan taskut molempien sivusaumojen yhteyteen. Seuraavaksi ommeltiin kokoon etu- ja takamiehustakappaleet. Ne muodostuivat kolmesta kappaleesta; sivukappaleet sametista ja keskelle tulevasta kolmionmallisesta kappaleesta, joka oli toista, kuvioitua puuvillakangasta. Kolmio ommeltiin ensimmäisenä kiinni sivukappaleisiin ja sivukappaleet ommeltiin toisiinsa kolmion yläpuolelta ylös saakka. Takakappaleessa tosin tuli huomioida vetoketju, jonka vuoksi saumaa ei voinut ommella tässä vaiheessa ylös asti kiinni. Seuraavaksi ommeltiin sivusaumat kiinni.

Vyötärökaitale valmistettiin kuudesta eri kappaleesta. Vyötärökaitaleen yläreunaan tuli näkyvä tikkaus, jollaista asiakas toivoi. Vyötärökaitale kiinnitettiin miehustaan ensin etukappaleesta, jonka jälkeen vyötärökaitale neulattiin myös takaa kiinni ja toteutettiin seuraava sovitus asiakkaalle. Vetoketjun kohta neulattiin myös kiinni, jotta saatiin realistinen kuva hameen istuvuudesta. Ilmeni, että sivusaumoista oli ylhäältä otettava vasemmalta 5 cm ja oikealta 1 cm sisään, jotta sivusaumat saataisiin suoriksi.

Vetoketju

Näiden muutosten toteuttamisen jälkeen oli vuorossa näkyvän vetoketjun kiinnitys. Se kiinnitettiin ennen vuorin ompelemista paikoilleen takamiehustan keskisauman yhteyteen yläreunaan. Vetoketju kiinnittyi vyötärökaitaleiden etu- ja takakappaleiden väliin. Alempana vetoketju kiinnitettiin miehustakankaaseen. Vetoketjun pituus oli 20 cm, josta näkyviin jäi noin 18 cm.

Vuorin valmistaminen ja kiinnittäminen

Miehustan valmistamisen jälkeen tuli vuorin valmistamisen vuoro. Vuori oli materiaaliltaan mustaa Venezia -vuorikangasta. Sitä tarvittiin kokonaisuudessaan 140 cm * 150 cm kokoinen kappale. Vuorin valmistamisessa hyödynnettiin miehustan kaavoja. Tosin helman kolmiokappaleita ei kaavoitettu erikseen, vaan ne piirrettiin ja leikattiin suoraan yhdistetyistä miehustan kaavoista. Vuoren kappaleet ommeltiin yhteen ja saumanvarat sekä reunat helmaa lukuunottamatta huoliteltiin. Vuorissa tuli ottaa huomioon vetoketjun paikka. Tästä kohdasta ei saumaa ommeltu ylös saakka, vaan jätettiin vetoketjulle halkio, jonka reunat huoliteltiin.

Vuori kiinnitettiin ompelemalla se ensin vyötärökaitaleen takaosaan oikeat puolet vastakkain. Sen jälkeen vyötärökaitaleen ja vuorikankaan saumanvarat käännettiin vyötärökaitaleen sisäpuolelle ja kaikki kerrokset kiinnitettiin yhteen ompelemalla sauma oikealta puolelta tikkaamalla vyötärökaitaleen ommeljuovasta, jolloin sauma jäi oikealta puolelta huomaamattomaksi.



Hameen musta vuorikangas.


Helmat

Viimeisimpinä työvaiheina hameen valmistuksessa oli ensin miehustan helman ompelu. Hameen helma mitatiin sopivaksi hameen ollessa asiakkaan päällä. Haluttu pituus merkittiin neulaamalla ja siihen lisättiin kahden sentin saumavara päärmettä varten. Helmaan tuli siis sentin päärme, joka ommeltiinkin silityksen jälkeen seuraavaksi.

Tämän jälkeen hame käännettiin väärin päin, vuorin ollessa näin ollen päällimmäisenä ja aseteltiin roikkumaan tasaisesti. Vuorista oli määrä tulla kaksi senttiä lyhyempi kuin miehustasta. Tämä pituus saatiin kätevästi sillä tavoin, että vuorikangas leikattiin ensin miehustakankaan pituiseksi ja siitä siliyksen jälkeen helmaan ommeltiin sentin päärme.

Lopuksi

Hametta ei voi asiakkaalle luovuttaa ennen viimeistelyä. Kaikki mahdolliset turhat langanpätkät tuli leikata pois ja saumojen päät siistiä. Viimeiseksi hame tuli silittää huolellisesti. Kaikki saumat tuli silittää siisteiksi. Myös saumojen alta tuli mahdolliset saumojen painaumat silittää pois. Miehustakankaat ja vuorikangas tuli myös silittää rypyttömiksi.

Silitysjärjestys menee sillä tavoin, että silitys aloitetaan yksityiskohdista hameen ollessa nurinpäin. Seuraavaksi silitetään vuorikangas ja viimeisenä miehusta. Hameen käsittelyssä tulee tässä viimeisessä silitysvaiheessa olla hellävarainen ettei kankaat rypistyisi uudelleen.

Viimeistelyn jälkeen hame luovutettiin tyytyväiselle asiakkaalle. Kuvien vaateripustimessa näkyvä koko ei liity millään tavoin valmistettuun hameeseen.



Valmis hame edestä yläosasta.



Valmis hame edestä.



Valmis hame sivusta.



Valmis hame takaa yläosasta.



Valmis hame takaa.



Valmiin hameen helma levitettynä. 



TYÖJÄRJESTYS TIIVISTETTYNÄ

  1. Hameen suunnittelu asiakkaan kanssa
  2. Hameen peruskaavan piirtäminen
  3. Kuosittelukaavojen piirtäminen pieneen (1/4) kokoon
  4. Leikkuukaavojen piirtäminen luonnolliseen kokoon
  5. Proton valmistus
  6. Proton sovitus asiakkaan päälle
  7. Tarvittavien muutosten tekeminen niin kuosittelu- kuin leikkuukaavoihinkin
  8. Varsinaisen hamekankaan kappaleiden leikkuu
  9. Kappaleiden reunojen huolittelu (tämä työvaihe olisi oikeasti tullut myöhemmin, mutta liiallinen huolellisuus ja pelko kankaiden purkautumisesta ajoi tekemään tämän vaiheen jo nyt)
  10. Tukikankaiden kiinnittäminen tarvittaviin kohtiin
  11. Miehustan valmistus; taskut, helman kolmiokappaleiden kiinnitys samettiin ja samalla keskietu- ja keskitakasaumojen ompeleminen, sivusaumat.
  12. Vyötärökaitaleen valmistus
  13. Vyötärökaitaleen ompeleminen miehustaan etureunasta
  14. Hameen sovitus asiakkaan päälle
  15. Tarvittavien muutosten tekeminen
  16. Vetoketjun kiinnittäminen
  17. Vuorin kaavoitus miehustan kaavoja hyödyntämällä
  18. Vuorikankaan leikkuu
  19. Vuorin valmistus ja reunojen huolittelu
  20. Vuorin kiinnittäminen miehustaan
  21. Sovitus asiakkaan päälle
  22. Helman pituuden päättäminen ja mittaaminen
  23. Miehustan helman päärmeen silittäminen ja ompeleminen
  24. Vuorin helman pituuden mittaaminen
  25. Vuorin helman päärmeen silittäminen ja ompeleminen
  26. Hameen viimeistely
  27. Loppusilitys
  28. Hameen luovuttaminen asiakkaalle


PROSESSISSA ESIINTYNEET HAASTEET

Samettikangas oli loppujen lopuksi väärinpäin. Sametti on oikein päin silloin kun samettia silitettäessä alaspäin se tuntuu karheammalta kuin toiseen suuntaan silitettäessä. Nyt kangas olikin toisin päin, ja karheus tuntui ylöspäin silitettäessä. Miehusta kuitenkin on yhtenäisen näköinen, koska kaikki kappaleet ovat samansuuntaisesti.

Oman työskentelyn suunnittelu ja toteutus ajallisesti toi myös haasteita. Työjärjestys ja -tavat oli suunniteltu jo valmiina, mutta tein liian (kyllä, liian) huolellista työtä esimerkiksi kaavojen leikkuuvaiheessa ja tämä vei aikaa. Tämän voinee selittää toki sillä, että tässä vaiheessa opiskeluja ei vielä ole niin suurta varmuutta tekemisestä, joten haluaa olla (liian) huolellinen työtä tehdessään. Hameprojektin ohessa, etenkin loppuvaiheessa oli muutakin opetusta, joka tietenkin siirsi aina hameen tekemistä.

Vyötärökaitale takaa keskeltä vetoketjun kohdalta toi myös lisähaasteita, jotka luonnollisesti veivät lisää aikaa. Sametti on siitä haastava kangas, ettei se kestä jatkuvaa käsittelyä tai muokkaamista. Se venyy ja haurastuu helposti. Tämän sai käytännössä todeta vetoketjun kiinnittämisvaiheessa. Vyötärökaitale venyi takaa vetoketjua kiinnitettäessä. Tämä ilmeni sovituksissa ja johti tarvittaviin purkamis- ja kaventamistoimenpiteisiin sekä vetoketjun uudelleen kiinnittämiseen. Kahdesti.



Venymistä takana.



Ratkomishommia.


Asiakas ei loppuvaiheessa päässyt sovituksiin, joten hyödynsin sovituksissa suurinpiirtein samat mitat omaavaa sovitusnukkea.

Hame valmistui hiukan määritettyä deadlinea jäljessä. Mikäli vyötärökaitale ei olisi venynyt (kahdesti), olisi hame valmistunut ajallaan.

Valokuvien puuttuminen tietyistä välivaiheista sekä kännykän kameralla otetut ei-niin-laadukkaat kuvat ovat myös ikävä juttu. Työskennellessä kuvaaminen unohtui täysin. Sisällä otetut kuvat eivät myöskään päästä hametta oikeuksiinsa.



HOITO-OHJEET

Musta Dublin -vakosametti

Hellävarainen konepesu korkeintaan 30 asteessa
Ei valkaisua
Silitys kokeintaan 110 asteessa
Kemiallinen pesu sallittu
Rumpukuivaus kielletty


Kuvioitu puuvillakangas

Pestään samoilla ohjeilla kuin vakosametti


Musta Venezia -vuorikangas

Pesu korkeintaan 40 asteessa (mutta pestään kuitenkin vakosametin pesuohjeiden mukaan)



MATERIAALIT JA KUSTANNUKSET

Musta sametti  (Dublin vakosametti), 100 % puuvillaa
Hinta: 2,35 m * 17,90 €/m = 33,66 €

Puuvillainen kuviokangas
Hinta: Ilmainen

Musta Venezia -vuorikangas, 75% triasetaattia, 25% polyamidia
Hinta: 1,50 m * 5,70€/m = 8,55 €.

Taskupussikangas, mustaa Venezia -vuorikangasta (ostettu erikseen)
Hinta: 0,20 m * 5,70 €/m = 1,14 €

Musta vetoketju, 20 cm
Hinta: 1 €

Tukikangas, musta ja joustamaton
Hinta: metrihinta voisi arviolta olla noin 4 euroa.
0,05 m * 4 €/m = 0,20 €

Langat
Hinta: n. 0,30 €

Työ
Hinta: 30€/tunti.
Työtunteja 65 tuntia.
Työ maksoi yhteensä 1950 €

Kustannukset yhteensä:

33,66 + 8,55 + 1,14 + 1 + 0,20 + 0,30 + 1950 = 1994,85 €

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti