7.12.2014

Vuorikankaat

Tukikankaista

Tukikankaiden tehtävänä on säilyttää vaatteen muoto ja mitat. Tukikangas voidaan kiinnittää joko pikeeraamalla, liimaamalla (silittäminen kiinnittää liimaliinan) tai asettamalla. Näin vaatteesta tulee tukevampi. Kappaleille voidaan antaa muotoa silittämällä ja höyryttämällä. Tukikangas kiinnitetään päälikankaan nurjalle puolelle. Lähes kaikkia tukikankaita saa ommeltavina tai liimaliinoina. Liimaliinat, joissa on koko pinnan peittävä liimakerros, tekevät tuettavasta kohdasta jäykän. Pisteittäinen liimapinnoite on puolestaan pehmeämpi. Jos valmistetaan hienoa juhlapukua ohuesta kankaasta, tulee valita hennompi tukikangaskin, koska liian paksu tai jäykkä tuki luultavasti kuultaa tai jopa "törröttää" kankaan läpi, eikä näytä hyvältä.

Tuotteissa tarvitaan tukikankaita eri kohdissa. Esimerkiksi hameessa tukikangasta tarvitaan vyötärökaitaleen etukappaleessa ja mikäli kangas on hyvin herkkää, myös ommelkohdat olisi hyvä tukea. Mikäli hameessa (tai vaikkapa housuissa) on taskut, tulee taskun suu tukea päälikankaan puolelta. Vetoketjun kiinnityspaikka on hyvä tukea, jotta vetoketjun kohta pysyy käytössä napakkana eikä purkaannu.

Tiedän että tukikankaita on erilaisia, mutta en kovin montaa osaa nimetä. Olen käyttänyt erilaisia tukikankaita erilaisiin kohteisiin. Kuitukangaspohjainen tukikangas on saanut minun mielessäni ei-niin-laadukkaan kuvan. Kangaspohjaisia tukikankaita olen käyttänyt vaatteita valmistaessani. Osa on ollut täysin joustamatonta, osa on puolestaan joustanut.

Tukikankaita tosiaan on erilaisia. Niiden tulee täyttää erilaisia vaatimuksia, joita eri vaatteiden käyttäminen ja huoltaminen luo. Näitä vaatimuksia ovat muun muassa elastisuus, paksuus, jäykkyys, muotonsa pitävyys ja lujuus. Ne voidaan lajitella kolmeen erilaiseen ryhmään; kangaspohjaisiin tukikankaisiin, kuitukangaspohjaisiin tukikankaisiin ja loimineuloksiin.

Käytettävä tukikangas tulee valita käyttökohteen mukaan. Jos tukikankaan valinta on itselle haastavaa, voi aina esimerkiksi kangaskaupan henkilökunnalta pyytää apua. Tämä lienee helpoin tapa saada oikeanlaisen tuen tarvitsemalleen kohteelle. Tietenkin tukikankaisiin voi itse etukäteen perehtyä. Silloin voi selvitä esimerkiksi se, että erivahvuisia puuvillaisia tukikankaita käytetään pääasiassa naisten päällysvaatteissa tai että "Charmeuse" on sileä ja poikittaissuunnassa elastinen tukikangas, jossa on yhdistetty trikoo- ja verkasidos ja että sitä käytetään pääasiassa venyvien päällyskankaiden kanssa. Lisäksi tulee

Olipa valmistettava vaate tai muu tuote mikä tahansa, tulee etukäteen suunnitella käytettävät materiaalit (pääkikangas ja tukikangas) ja ottaa selvää mitkä käyvät hyvin yhteen. Väärät valinnat voivat tuoda ei-toivotun lopputuloksen.


Vuorikankaista

Yleisesti ottaen vuorin tarkoituksena on parantaa vaatteen käyttöarvoa ja kohottaa myös sen visuaalista laatua. Vuorin ansiosta päälikangas laskeutuu paremmin ja se suojaa päälikangasta hieltä, hankaukselta ja lialta. Vuorin ansiossta vaatteet pitävät muotonsa paremmin, ne luistavat puettaessa ja riisuttaessa paremmin ja ovat lämpimämpiä. Vuorin avulla vaatteen sisätyöt voidaan peittää ja estää ohuiden kankaiden läpinäkyvyys. Lisäksi vuorikankaista voidaan valmistaa myös miesten pukujen miehustan- ja liivien lisäksi vaatteiden näkymättömiä osia, kuten taskupusseja ja sisätaskuja, sekä viimeistellä hihankäänteitä ja muita pienosia.

Tukikankaiden tavoin vuorikankaillekin asetetaan vaatimuksia. Niitä ovat hyvät vaatetusfysiologiset ominaisuudet, eli kestävyys käytössä, puhdistuksessa ja pesussa. Hyvät ominaisuudet taataan valitsemalla sopiva kuituraaka-aine, sidos, lankatiheys ja viimeistys.

Itse tiedän parhaiten venetsia -vuorikankaan. En useinkaan ole vaatteeseen vuorta laittanut, mutta sen kerran kun olen, on se yleensä ollut venetsiaa. Opintojen harjoitustöissä olemme käyttäneet huonompilaatuista vuorikangasta. En osaa nimetä sitä, mutta laatuerot tunnistaa heti, jos vaikka verrataan aiemmin mainitsemaani venetsiaan.

Yleisesti ottaen vuori valitaan vaatteeseen sen käyttötarkoituksen ja materiaalin perusteella. Ohuisiin kankaisiin valitaan ohut vuori. Paksuihin kankaisiin voidaan käyttää paksumpaa vuorta. Myös hinta/laatu suhde kautta koko vaatteen materiaalivalintojen kannattaa pitää samana. Halpaan kankaaseen ei välttämättä kannata kiinnittää hyvin kallista vuorikangasta. Vuorin ja vaatekankaan pesuominaisuuksien yhteensopivuus kannattaa tarkistaa. Mikäli vaate valmistetaan pitkäikäiseksi vaatteeksi, kuten nahkavaate, valitaan kulutusta kestävä vuori.

Vuoria on useita erilaisia. Vuorina käytetään viskoosi-, polyesteri-, polyamidi-, asetaatti-, kupro-, silkki- ja sekoitekankaita (esimerkiksi viskoosi/polyamidi, triasetaatti/polyamidi, asetaatti/kupro), jotka on valmistettu filamenttilangoista. Vuorikankaita voidaan myös eritellä erilaisten sidosten (palttina-, toimikas- ja satiinisidokset) mukaan. Esimerkiksi taskukankaina käytetään puuvillakankaita, kuten kudesatiinisidoksissta molskia, palttinasidoksista pockeetingia ja toimikassidoksista taskutvilliä. Nämä vuorikankaat ovat voimakkaasti viimeisteltyjä ja kalanteroituja (ikäänkuin teollisesti mankeloituja).

Kun valmistetaan vaatetta, tulee vuorin ompeluvaiheessa kiinnittää huomiota erilaisiin asioihin. Ennen vuorin ompelun aloittamista tarkistetaan, onko miehustakankaan ompelussa käytetty neula sopivan paksuinen ja onko neulan kärki sopiva vuorikankaalle. Samoin tarkistetaan ompelulangan sopivuus. Vuorin "herkkyydestä" johtuen kannattaa ennen ompelun aloittamista hieman puhdistaa ompelukonetta. Ylimääräiset nöyhtät ja ompelukoneen öljyt pyyhitään neula- ja paininjalantangosta. Vuori ommellaan nahka- ja neulospukineisiin vuorin puolelta, muutoin pyritään ompelemaan miehustakankaan puolelta. Paininjalan kireys kannattaa tarkistaa, ettei syöttölevy pääse repimään miehustakankaan alla olevaa vuorikangasta.

Myöhemmin tähän blogitekstiin lisätään muutaman vuorellisen hameen esittely. Hameista katsotaan mahdollisuuksien mukaan muuan muassa se, että miten ne on tuettu ja vuoritettu. Mitkä kohdat on tuettu ja millaista tukikangasta on käytetty. Tarkastellaan myös vuorin materiaalin eroamista miehustakankaasta ja ylipäätään vuorikankaan materiaalia, mitä se on. Myös miehustakankaan ja vuorin joustavuutta selvitetään. Hoito-ohjeet tarkasteltaville hameille tulisi myös selvittää. Ja mikäli joitain erityisiä huomioita tulee tehtyä hameista, niistäkin olisi tietysti hyvä kertoa. Lisäksi tulee kuvat hameista niin oikein- kuin nurinpäinkin.


Erilaisia vuorillisia hameita

Erilaisia hameita voi läytää tietenkin vaatekaupoista. Niitä löytää myös kirpputoreilta. Seuraaviin hameisiin onkin tutustuttu eräällä kirpputorilla.

Ensimmäinen hame on joustamaton, tummansininen, 100%:sta polyesteria oleva hame. Sekä miehusta, että vuori ovat tätä samaa materiaalia. Hame on reisipituinen. Miehustassa on säännöllisiä myötälaskoksia vaakasuunnassa. Ne on luotu ensin silittämällä ja sitten todennäköisesti jollain liimakankaalla kiinnittämällä erilliselle, mustalle kankaalle. Hameessa on siis ikäänkuin kolme kerrosta, vaikkakin päällimäinen sininen ja musta kangas ovat "yhtä".



Hame edestä.



Hame takaa.



Laskosrakennetta.



Laskosrakennetta mustan kankaan nurjalta puolelta.


Vuorikangas on tummansininen. Hameessa on kaksi muotolaskosta takana ja vasemmalla vetoketju. Vetoketjun pitävyys on varmistettu hameen sisäpuolella olevilla kumilenkillä ja napilla. Hameessa on myös ripustuslenkit ommeltuna sivusaumojen ja vyötärökaitaleen yhdistymiskohtaan hameen nurjalla puolen.


Vuorikangas etupuolelta.



Vuorikangas takapuolelta.


Vuorikangas on ommeltu huolittelemalla sivusaumat ylisyrjäyskoneella yhteen. Helmakin on huoliteltu reunasta ja siihen on tehty käänne, joka on tikattu kiinni. Vuori on paria senttiä lyhyempi miehustaa. Näyttää siltä, että vuori olisi ommeltu hameeseen kiinni väärin päin, koska saumat ovat ihoa vasten.

Hameesta ei erottanut, mistä kohdin se olisi tuettu, mutta olettaisin että tukikangasta olisi laitettu vyörätökaitaleeseen etukappaleeseen ja vetoketjua tukemaan. Hameen kangas on ohutta, joten tukikankaankin tulee olla suhteellisen hentoa. Paksu tukikangas erottuisi rumasti.

Hoito-ohjeessa kielletään kaikki muu hoito, paitsi pesu kolmessakympissä ja kemiallinen pesu. Tämä varmasti siksi, että hame tosiaan on hentoa ja ohutta. 


Toinen hame on kuudesta kappaleesta koottu polvipituinen harmaa hame, jota on hieman kellotettu helmaan päin. Hamekangas joustaa hiukan sivusuunnassa, mutta ei pituussuunnassa. Vasemmassa saumassa ylhäällä sijaitsee vetoketju. Vyötärökaitaleen koristeeksi on ommeltu pienet mustat tereet ylä- ja alareunaan. Nurjalla puolella on ripustuslenkit vyötärökaitaleen sivusaumoissa. Vuori on väriltään tummanharmaa. Miehustan tavoin sekin on koottu kuudesta kappaleesta. Helma on huoliteltu.



Harmaa hame.



Koristetereet.



Vuori etupuolelta.



Vuori takapuolelta.


Helma on tuettu erillisellä vinonauhalla. Helma on käännetty ja ommeltu ensin vinonauhan toiseen puoliskoon, jonka jälkeen vinonauha on toisesta reunastaan varovaisesti ommeltu aitapistoin kiinni miehustakankaan nurjalle puolelle. Ulospäin helmassa ei siis näy lainkaan ompeleita. Uskoisin, että myös vyötärökaitale on tuettu etupuoleltaan, koska se tuntuu kokonaisuudessaan jämäkältä. Myös vetoketjun alue on varmaankin tuettu. Vuorin helma on n. 7 cm lyhyempi kuin miehusta.



Miehustan ja vuorin helmat nurjalta puolelta.


Päälikangas on 71 % polyesteria, 28 % viskoosia ja 1 % elastaania. Vuori puolestaan on 100 % polyesteria. Hoito-ohjeessa kielletään valkaisu ja rumpukuivaus. Hame tulee pestä korkeintaan neljässäkymmenessä asteessa, silittää korkeintaan 150 asteisella silitysraudalla ja kemiallinen pesukin on sallittua. Hame on edellistä sinistä hametta vankempaa laatua, joten uskoisin että sen vuoksi pesulämpötilan sallitaan olevan vähän korkeampi ja silityskin on mahdollista.


Kolmas hame on polvipituinen ja väriltään kiiltävän musta. Helmaosa on koottu 8 eri kappaleesta. Malli on hiukan kellotettu. Kangas on jämäkän tuntoista ja se venyy hiukan sivusuunnassa. Vyörärökaarroke on hameen näyttävin yksityiskohta. Se on koottu neljästä kaitaleesta, jotka on huoliteltu yhteen niin sanotusti päälle jääviin kaitaleisiin. Ne on myös tikattu reunoistaan. Lisäksi vyötärökaarrokkeeseen on kiinnitetty kaunis rusetti koristeeksi. Vasemmassa sivusaumassa ylhäällä on piilovetoketju. Helmassa on huoliteltu käänne, joka on huoliteltu ja ommeltu harvakseltaan kiinni miehustan nurjalle puolelle ketjupistoin.



Musta hame.



Helman käänne ja ketjupistot.


Kun hame käännettä nurinpäin, nähdään, että vyötärökaarrokkeen sisäosa on yhtenäinen ja vuori alkaa kaarrokkeen jälkeen. Musta vuori koostuu 6 kappaleesta, edessä on kaksi kappaletta, takana neljä. Vuori on muuten normaalia, sileän tuntuista kangasta, mutta siihen on lisätty miehustan puolelle vuoren puoliväliin saakka eräänlainen verkko tueksi. Verkko on ommeltu vuoriin kiinni helmasta ja sivusaumoista. Vuorikangas on ohutta ja kiinnitetty verkkokin on suhteellisen hentoa, mikä luo kontrastia sille, että ne kuitenkin tuntuvat jokseenkin jäykiltä. Ne tuntuvat myös muovisilta. Vuoren helma on n. 5 cm miehustaa lyhyempi ja siinä on päärme.



Vuori etupuolelta.



Vuorikankaan tukiverkko.


Hameen miehustaa ei ole erikseen tuettu mistään kohdasta tukikankailla. Kangas on itsessään niin jämäkkää, ettei se tarvitse lisätukea. Vuorissa on aiemmin mainitsemani verkko tukena. Miehusta on 59 % asefaattia, 36 % polyamidia ja 5 % elastaania. Vuori on 100 % asetaattia. Välivuori (olettaisin tämän olevan tukiverkkoa) on 100 % polyamidia. Hoito-ohjeet neuvovat hellävaraiseen pesuun. Hame tulee pestä erillään muista pyykeistä korkeintaan 30 asteessa hellävaraista pesuohjelmaa käyttäen. Samaa hellävaraisuutta tulee noudattaa myös silloin, jos hame puhdistetaan kemiallisesti. Hametta voi silittää, mutta korkeintaan 110 asteen lämmössä. Valkaisu ja rumpukuivatus on kielletty. Hame on sellaista materiaalia, että vaikka se tuntuu jämäkältä, sitä tulee hoitaa varoen. Silitysmahdollisuus hiukan yllätti, koska kangas vaikuttaa sellaiselta, joka ei rypisty.

-----

Lähteet:

Ammattina vaate -kirja

http://www.nicehouse.fi/vaatehuo/ompelu/vuori.htm

http://kangastukku.com/?pg=132&page=Group&nimi=Vuorikankaat



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti