23.11.2014

Hamesanastoa

Hame on vaatekappale, joka on yhtenäinen ja kiedotaan lantion ympärille. Sen tarkoituksena on peittää ja suojata alavartaloa sekä jalkoja. Hamemalleja on useita erilaisia. Seuraavassa on esitelty muutamia hameita. Kunkin mallinimen jälkeen on lyhyt esittelyteksti ja kaksi kuvaa ko. hamemallista.

Tulppaanihame

Tulppaanihame on nimensä mukaisesti tulppaanin muotoinen. Hame korostaa lantionseutua. Toisaalta tietyllä vartalotyypillä tulppaanihame voi auttaa korostamaan lantion sijasta kapeampaa vyötäröä. Tässä tapauksessa tulee panostaa myös vartalon yläosaan, jotta huomio kiinnittyisi ylemmäs. Tulisi käyttää mieluiten tumman tulppaanihameen kaverina värillistä paitaa ja kaulakorua, joka ei kuitenkaan ole liian pitkä vaan asettuu kauniisti rintakehälle. Myöskään pääntien ei tulisi olla liian iso. Hame on hyvin naisellinen. 

Eräs Mick Hunter on vuonna 2006 kirjoittanut hameista miehen näkökulmasta. Hän kirjoittaa että kahdeksankymmentäluvulla oli tulppaanihameet (toiselta nimeltään the puffball) tulleet esille, mutta hänen mielestään jo nimen olisi pitänyt varoittaa naisia pitämästä tätä hametta. Tulppaanihame tuli takaisin muotiin 2000-luvulla. Hän ei ollut asiasta innoissaan.

Hameen malli miellyttää omaa silmää, mutta en ole lainkaan varma, sopisiko hame omalle vartalolleni. Ehkä toisessa kuvassa oleva mekko voisi toimiakin. Vyötäröä kyllä mielelläni korostaisin lantion sijasta. Olen nähnyt tämän tyyppisiä hameita silloin tällöin, ehkä enemmän viime aikoina.




Tulppaanihame. (Lähde: huuto.net)



Tulppaanihelmainen mekko. (Lähde: aitiyslomalla.blogspot.fi)


Midi

Midihame on pohjepituinen malli. Tämä hamepituus on tänä vuonna (2014) ollut trendikäs malli. Hame edullisimmillaan ylettyy siihen kohtaan säärtä, missä pohje alkaa kapenemaan ja saa jalat näyttämään ohuemmilta kuin ehkä ovatkaan. Leveän mallin vuoksi yläosan tulisi olla tyköistuva ja vyötäröllä olevalla vyöllä voi korostaa ns. tiimalasifiguuria. Hame näyttää hyvältä korkokenkien kanssa.

Tulee kuitenkin miettiä hiukan omaa vartalon mallia ja pohtia sopiiko tällainen hame itselle. Jos vartalo on hyvin tasapaksu, tällainen hame voi luoda "tolppamaisen" vartalon. Olen nähnyt näitä hameita "kautta aikojen", aiemmin pääsääntöisesti varttuneimpien naishenkilöiden yllä, mutta nykyään nuortenkin. Hame olikin muotia 70-luvulla ja nyt se on tullut taas muotiin.




Midihame. (Lähde: Pupulandia -blogi)





Vartalonmyötäinen midihame. (Lähde: Bubbleroom)


Vekkihame

Vekkihame oli muotia 80-luvulla ja on taas trendikäs. Sellainen on nähty mm. Uma Thurmanin yllä. Muistan itsekin käyttäneeni tätä hametta lapsuudessani. Se oli punaruudullinen ja muistaakseni melkolailla polvimittainen tai hiukan sen alle. Tänä päivänä tästä väristä tulee mieleen koulupuvut ja ehkä myös miniversiot.

Vekkihameessa on kapeita säntillisiä laskoksia, joiden ansiosta hameen profiili näyttää kapealta. Hametta löytyy eri pituisina aina ministä polvimitan kautta midiin ja maxiin. Värejä on myös laidasta laitaan. 




Punaruudullinen vekkihame. (Lähde: amazon.com)




Juhlava maksivekkihame. (Lähde: Iltalehti.fi)


Kellohame

Kellohame tarkoittaa ympyränä tai puoliympyrän muotoon leikattuun hametta. Muodolla saadaan hameeseen aaltoileva, väljä helma. 

Kellohame oli muotia 50-luvulla. Tänä päivänäkin niitä käytetään, etenkin rockabilly -piireissä ja -tapahtumissa. Itselläni on kaksi kellohametta, toinen on ihan "normaali" hame mutta toinen on kellohameinen mekko. Olen molempia käyttänyt tyllihameen kanssa. Mielestäni kellohameet ovat todella kauniita.




Kellohame. (Lähde: anumarkkanen.blogspot.fi)




Kellomallinen mekko. (Lähde: ruusuillatanssi.suntuubi.com) 


Golfhame

Golfhameessa on korkea keskilaskos ja sivusaumoissa olevat taskut, jotka ovat tyypillisiä piirteitä tälle hameelle. Nämä piirteet pätevät enemmänkin 1890-luvulta 1950-luvulle saakka. Silloin golfhameet olivat pituudeltaan midejä. 
Tämä mielenkiintoinen linkki esittelee naisten entisaikojen golfhamemuotia.

Nykyään golfhameet ovat huomattavasti lyhyempiä ja sporttisempia. Usein niissä näkee laskoksia. En itse pelaa golfia mutta joskus kentän ohi kulkiessani olen nähnyt naisilla kyseisiä hameita.




Golfhame 1952-luvulta. (Lähde: fuzzylizzie.com)




Nykyaikainen golfhame. (Lähde: Puma)


Maksi

Maksi (maxi) -hameen tärkein ominaisuus on sen pituus. Hame peittää pohkeet. Midi-pituisen hameen lailla tämäkin hamemalli on nykyään trendikäs. Tämä hame sopii monille naisille, vaikka monet luultavasti ajattelevatkin sen sopivan vain pitkille ja hoikille. Oikein asustamalla ja oikeanlaista kangasta (ohutta, ilmavaa) käyttäen hame sopii myös lyhyille ja pyöreille naisille.

Maksihameen käytöstä on kerrottu kautta aikain. Esimerkiksi 1700-luvulla maksihametta käytettiin useamman alushameen kanssa, joka toi muhkean vaikutelman. Ja koska 1900-luvun alussa ei naisilla ollut juurikaan muita hamevaihtoehtoja kuin maksihameet, niitä näin ollen käytettiin. Pitkin 1900-lukua maksihameet ovat pitäneet pintansa, välillä enemmän, välillä vähemmän muodikkaina. Pieni talo preerialla -sarjassa voi nähdä maksihameita naisten yllä. Sarja sijoittuu 1870-luvun paikkeille.

Itselläni ei taida olla tällä hetkellä yhtäkään maksihametta, mutta mikäli jokin tosi mukava ja silmiä miellyttävä malli tulisi vastaan, saattaisin harkita ostamista. Toki hameen voisi tehdä itsekin.




Maksihameita ja -mekkoja 1800-1900 -luvuilla. (Lähde: etsy.com)





Nykyaikaisia maksihameita. (Lähde: prettypetitepoppy.blogspot.fi)


Puolikello

Ks. kohta "Kellohame". Erona kellohameeseen on se, ettei hame aaltoile niin paljoa kuin täyskellohameessa. 



Pallohame

Hame on nimensä mukaisesti pallon muotoinen helmasta. Hameen väljyys kootaan vyötärölle ja helmaan, jolloin se leviää keskeltä luoden pallomaisen profiilin. Pallohameen historiaa ei oikein löydy, mutta voinee olettaa että tämä hamemalli on muotoutunut tulppaanihameesta. Ainakin ne ovat samantyyppisiä, tosin tietysti pallohame on pyöreämpi. 




Pallohameen kanssa sopii tyköistuva yläosa. (Lähde: paulahelena.wordpress.com)



Juhlava pallohame. (Lähde: made-byhands.blogspot.fi)


Kiltti

Kiltti, eli skottihame. Tyypillistä tälle hameelle ovat yksipuoliset litteät laskokset, kietaisumalli ja päällekkäiset ruutukuviot. Kiltit ovat osa skotlantilaista perinnettä. Myöhempinä aikoina kiltin käytön ovat pienemmissä määrin omaksuneet myös walesilaiset ja irlantilaiset osana kelttiläisromantiikkaa.

Kiltti on siis skotlantilaiseen miesten kansallispukuun kuuluva laskostettu, tavallisesti ruudullinen hameen kaltainen vaate. Kiltti on polvipituinen ja pohjaväriltään usein sininen, punainen tai vihreä. Kankaan eli tartaanin ruutujen koon, värien ja raitatiheyden vaihtelulla saadaan aikaan tuhansia erilaisia yhdistelmiä, joista monet merkitsevät tietyn klaanin tunnusta. Vyötäröltä roikkuva nahkapussukka, sporran, on tärkeä osa kilttiä.

Sana 'kiltti' tulee skotin kielen verbistä kilt, joka tarkoittaa suunnilleen ”kietaista vaate ylleen”. Alkuperäinen kiltti oli noin viisi metriä pitkä kangassuikale, jonka muoto syntyi sen kietaisutavasta.


Kokonaisuuteen kuuluu lisäksi yleensä yksilöllinen takki tai pusero, skottipäähine, solkikengät ja polvisukat, sekä käyttökäden puoleisen sukan varteen työnnetty skotlantilainen sgian dubh -tikari.




Mies kilttiasussa. (Lähde: Wikipedia)



Säkkipillin soittajia kilteissään. (Lähde: pixabay.com)

Kynähame

Kynähameen tunnusmerkkejä ovat korkea vyötärö ja yleensä polviin ulottuva helma. Kynähame on tiukka ja myötäilee käyttäjänsä vartaloa. Hameen tulisi laskeutua suhteellisen suoraan lantiolta alas ja kaventua alas päin mentäessä. Tämä "nilkutushameeksikin" kutsuttu kapea suora hame rajoittaa tehokkaasti askeleen pituutta. Hame laskeutuu kapeasta vyötärökaitaleesta lähes ilman poimutuksia ja laskoksia. Hameessa tosin on yleensä (usein takana) pieni halkio, joka mahdollistaa liikkumisen. 

Hame toimii parhaiten suhteellisen pitkäsäärisillä naisilla, mutta pitkäselkäisille se ei sovi niin hyvin. Kynähametta voi toki käyttää muunkin malliset naiset. Kaikki riippuu kynähameen mallista ja pituudesta. 

Tämä hamemalli on ollut klassinen hame jo pitkään. Hametta käytettiin ainaki jo 50-luvulla. Sitä voi käyttää etenkin työelämässä klassisuutensa vuoksi, mutta pukemalla hameen kaveriksi rentoja paitoja ja käyttämällä erilaisia kenkiä saa siitä myös helposti vapaa-ajan hameen. 




Ei näin... (Lähde: mtv3.fi)




...vaan näin. (Lähde: feminelli.fi)


Kietaisuhame

Kietaisuhameen avoimet reunat menevä leveästi päällekkäin laitettaessa päälle ja ovat usein kiinni vain vyötärön kohdalta. Eli kyseessä on hameen kaltainen liinamainen vaate, jota käytetään vartalon ympärille kierrettynä. Tätä hamemallia lienee käytetyn kautta aikojen sen yksinkertaisuuden vuoksi.

Miehille suunnatut saronki ja kiltti kuuluvat tähän kietaisuhameen lajiin. 




Kietaisuhame. (Lähde: blissfulsewing.blogspot.fi) 



Erilaisia tapoja kietoa kaksikerroksinen kietaisuhame. (Lähde: http://img.auctiva.com/imgdata/4/0/0/5/1/0/webimg/445950892_o.jpg ) 

Lisää ideoita kietaisuhameen käyttöön löytyy kun laittaa googleen hakusanat "how to wear wrap around skirt". Itseltäni löytyy kietaisuhame, tosin olen aikeissa tehdä kaksikerroksisen version, jotta sitä olisi helpompi käyttää erilaisiin tarkoituksiin.


Kaistalehame

Kistalehame koostuu pitkittäisistä kaistaleista ja erillisestä vyötärökaitaleesta. Kaistaleet usein hiukan levenevät helmaa kohti. 




Klassinen kaistalehame. (Lähde: peterhahn.fi)




Kaistalehame koristenapeilla. (Lähde: ateliergs.fi)


Saronki

Saronki vastaa kietaisuhametta. Se on itämaiseen tyyliin kuuluva suorakaiteen muotoinen kangas, jonka voi kietoa ylle. Kesäisin uimarannoilla ja muutenkin saronki on kietaisuhameen (katso "Kietaisuhame") kanssa/ohella mainio kaveri, koska se muotoutuu hameen lisäksi mekoksi tai vaikka pyyhkeeksi, tosin tietenkin materiaalista riippuen. Sarongin voi sekoittaa myös hyvin samantyyppiseen pareoon.

Sarongilla on useita nimiä eri maissa. Pareo ja lavalava ovat käytettyjä nimiä Hawajilla ja Polynesiassa. Intiassa vaatetta kutsutaan dhoti- ja lungi -sanoilla. Etelä-Intiassa kutsutaan sitä eri nimellä, joka on mundu. Saronkia käyttävät myös miehet. 




Saronki. (Lähde: feminelli.fi)



Nothing wrong. (Lähde: 1worldsarongs.blogspot.fi)


Tutu

Tutu ("tytyy") on yleensä naisbalettitanssijoiden käyttämä tyllistä tehty röyhelöinen hame. Se voi olla pohjepituinen kellomainen hame tai likimain vaakasuoraan vyötäröltä lähtevä monikerroksinen usein kovikerenkailla vahvistettu harsoröyhelö, joka yhdistyy housuosaan. Yläosa on yleensä korsettimaisen tiukasti istuva, kaula-aukko avara ja useimmiten hihaton tai vain pienillä hihoilla varustettu. Se voi olla erillinen tai kiinteästi hameosassa kiinni.

Ensimmäiset tutut esiintyivät romanttisen baletin aikakaudella 1800-luvulla, jolloin ballerinan peruspuku sai vakiintuneen muodon. Silloiset tutut olivat pohjepituisia, mutta balettitekniikan kehittyessä jalkaliikkeet saivat enemmän painoarvoa ja hameen helma lyheni vähitellen paljastamaan jalat koko pituudeltaan. Käytettävä helman pituus vaihtelee nykyään balettiesityksen tyylin mukaan. Tutu on nimenomaan esiintymisvaate ja harjoitustunneilla niitä ei käytetä.

Tutut ovat erityistaitoa vaativaa käsityötä ja ne tehdään yksilöllisesti räätälöitynä jokaiselle esiintyjälle. Esitystä tai pas de deux'tä harjoiteltaessa voidaan käyttää puolitutuitä, joissa on pelkkä hameosa, jotta kalliit esiintymisasut eivät kuluisi ja likaantuisi - tutua ei nimittäin voi pestä.

Balettiesitysten tutu on myös inspiraationa tutu-tyyppisille hameille. Näitä hameita voi pitää vähemmän sporttinenkin ihminen. Itseänikin tutu-tyyppinen hame miellyttää. En tosin (ainakaan vielä) omista sellaista.




Tutu. (Lähde: tutuseminar.blogspot.fi)



Tutu-tyyppinen hame. (Lähde: theodoralexington.com)


Salsahame

Salsahame eli toiselta nimeltään röyhelöhame. Eräällä internetin keskustelupalstalla tämä hamemalli jakaa mielipiteitä siitä, kenelle se sopii ja kenelle ei. Parhaiten sen arvellaan sopivat pitkille ja hoikille, ei missään nimessä lyhyille/tukeville. Mutta sitäkin mieltä ollaan, että kunhan hame ei ole lantion kohdalta röyhelöinen vaan melko tyköistuva (röyhelöitä sitten alempana), se sopii muillekin kuin pitkille ja hoikille naisille. Yläosaan tulee myös kiinnittää huomiota, sen tulisi olla suhteellisen lyhyt (esim. jakku). Keskustelu on käyty vuonna 2006, jolloin käsittääkseni salsahame on ollut muodissa. 

Historiaa salsahameesta on haastavaa löytää, mutta google haussa erään linkin alla olevassa tekstissä mainittiin 70-luku hameen yhteydessä. Sivusto valitettavasti ei toimi. 




Valkoinen salsahame. (Lähde: annukanaurinkoiset.blogspot.fi)




Hulmuava helma. (Lähde: eversolovely.com)


Housuhame

Housuhameessa etu- ja takaosan haarasaumat osuvat tarkasti päällekkäin ja lahkeet ovat hamemaisen väljät. Voidaan siis toisin sanoen puhua hameesta, jonka alaosa on lahkeellinen. 

Tämä vaate sopii hyvin henkilölle, joka "ei osaa olla" hameessa, mutta haluaisi kuitenkin käyttää niitä. Housut ovat turvallisia siinä mielessä, että vaikka tuulisikin, helma ei nouse epäsoveliaasti. 

Housuhameet ovat olleet 80-luvun lopulla ja 90-luvun alussa muodissa. Nykyisin housuhameita näkee vähemmän, en itse ole ainakaan huomannut.




Housuhame. (Lähde: thboxes.com)




Minihousuhame. (Lähde: wholesale7.net)

Mini

Minihame voidaan eritellä kolmeen eri malliin. Supermini on reisipituinen hame. Minihameessa näkyvvät polvet ja ladymini on polvipituinen. Mielestäni minihametta käyttävällä henkilöllä tulee olla mihihameeseen sopiva, hoikka, vartalo. 

Eräs Mary Quant piti vuosikymmeniä sitten Kings Roadilla Lontoossa Bazaar-nimistä vaatekauppaa, jossa hän myi suunnittelemiaan vaatteita. 1950-luvun lopulla hän alkoi kokeilla lyhyempiä hameita, mikä päätyi vuonna 1965 minihameeseen, josta tuli yksi vuosikymmenen muodin tärkeimmistä piirteistä. 70-luvulla midi- ja maksihameet tekivät paluun, mutta taas 80-luvulla minihame palasi pinnalle. 2000-luvulla minihame on kehittynyt niin kutsutuksi mikrohameeksi, jonka tarkoitus on pikemminkin kuvata hameen ajatusta kuin toimia vartalon peitteenä. Mikrohametta ei juuri käytetäkään julkisesti. 




Minihame, "minari". (Lähde: jeans.fi)




Minin ja ladyminin väliltä. (Lähde: hersecret.fi)



Koska kaikissa hamekuvissa on ollut hoikka malli, lisään tähän loppuun vielä linkin blogin, jossa kirjoittaja vertaa vaatekauppojen tarjontaa isommille tytöille. Etenkin Curvetylla on mukavan näköisiä vaatteita isommassa koossa.

----- 


Lähteet

Ammattina vaate -kirja

http://keskustelu.suomi24.fi/node/4461091
http://www.menaiset.fi/artikkeli/muoti_ja_kauneus/muoti/a_linjainen_hame_on_nyt_midi
http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2006/apr/09/features.woman2 
http://en.wikipedia.org/wiki/Skirt
http://www.iltalehti.fi/muoti/201305020190129_mu.shtml 
http://www.menaiset.fi/artikkeli/muoti_ja_kauneus/muoti/muistatko_taman_kasarivaatteen_vekkihame_tulee_taas 
http://fuzzylizzie.com/golfclothing.html 
http://www.independent.co.uk/life-style/the-history-of-the-maxi-skirt-down-to-the-ground-1179023.html 
http://www.wornthrough.com/2008/07/09/mini-history-of-the-maxi-dress/ 
http://www.menaiset.fi/artikkeli/muoti_ja_kauneus/muoti/lyhyt_nainen_kayta_maksihametta_nain 
http://fi.wikipedia.org/wiki/Pieni_talo_preerialla_(kirja) 
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kiltti
http://www.mtv.fi/lifestyle/tyyli/artikkeli/toihin-tyylilla-tiukka-kynahame-on-kevaan-trendi/3393610
http://www.mtv.fi/lifestyle/tyyli/artikkeli/hameen-mitta-vaikuttaa-vartalon-mittasuhteisiin-lue-millainen-hame-sopii-sinulle/4528332
http://turuntilda.blogspot.fi/2012/12/1940-ja-50-lukujen-vivahteita.html 
http://fi.wiktionary.org/wiki/kietaisuhame 
http://www.pallontallaajat.net/pt3/keskustelu/index.php?topic=7797.0 
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tutu
http://www.vauva.fi/keskustelu/243344/ketju/sopiiko_pulskalle_erityisesti_levea_lanteiselle_ja 
http://keskustelu.suomi24.fi/node/827320 
http://keskustelu.ellit.fi/threads/ys%C3%A4rimuoti.1494396/
http://fi.wikipedia.org/wiki/Minihame 
http://rintamakarkuri.wordpress.com/2014/04/10/xl-vaatekauppojen-hame-ja-mekkovalikoima/ 
http://www.curvety.com/clothing-c7


Kuvat

http://aitiyslomalla.blogspot.fi/2010/11/mielikuvituspikkujoulut.html 
Huuto.net
http://www.lily.fi/blogit/pupulandia/midimitassa 
http://www.bubbleroom.fi/fi/vaatteet/naiset/dagmar/midihameet/dania-skirt-black-melange
http://indulgy.com/post/vTbdj8cc1/red-schoolgirl-tartan-plaid-pleated-skirt-stewar 
http://www.iltalehti.fi/muoti/201305020190129_mu.shtml 
http://anumarkkanen.blogspot.fi/2013/08/innostuin-nyt-tekemaan-noita.html 
http://www.ruusuillatanssi.suntuubi.com/?cat=8&lang=fi&y=2013&m=01&d=31 
http://fuzzylizzie.com/golfclothing.html 
http://www.6pm.com/puma-golf-solid-tech-golf-skirt-14 
http://prettypetitepoppy.blogspot.fi/2013/04/how-to-style-maxi-skirt.html
https://www.etsy.com/listing/184699968/1948-vintage-period-dress-vintage?ref=market 
http://paulahelena.wordpress.com/2010/08/26/pallohame/ 
http://made-byhands.blogspot.fi/2011/08/pallero-hame-d.html 
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kiltti#mediaviewer/File:Highlander-kilt.jpg 
http://pixabay.com/fi/s%C3%A4kkipilli-skotlannin-skotti-kiltti-329440/ 
http://im.mtv.fi/image/4528952/portrait/368/614/bc3bcc8e8ecf07c96ee2f363aebe1f4f/ur/kim-1.jpg 
http://www.feminelli.fi/epages/feminelli.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/1606/Products/%22Kyn%C3%A4mekko%20vy%C3%B6ll%C3%A4%2012146%22/SubProducts/%22Pencil%20skirt%20with%20belt-0001%22&ViewAction=ViewProductDetailImage
http://blissfulsewing.blogspot.fi/2011/07/sewing-pattern-wrap-on-skirt-pdf-for.html#.VHHhfousXQ8 
http://www.peterhahn.fi/peter-hahn-kaistalehame-hiekka-984834.html 
http://www.ateliergs.fi/naisten-muoti/hameet/levealinjaiset-hameet/hame-29431-k-19/ 
http://www.feminelli.fi/epages/feminelli.sf/fi_FI/?ViewObjectID=12736132 
http://1worldsarongs.blogspot.fi/search/label/male%20sarong 
http://tutuseminar.blogspot.fi/2012/07/stretch-lycra-classical-tutus.html 
http://theodoralexington.com/tutu-tuesday-tutu-street-style/ 
http://annukanaurinkoiset.blogspot.fi/2012/03/salsahamonen.html 
http://eversolovely.com/2011/08/dress-of-the-day-orchidea-boutique/ 
http://www.thboxes.com/Fit-high-Waist-Culottes-Chiffon-Pants-Wide-Leg-Trousers-Pant-Skirt-H506Z
http://www.wholesale7.net/fashionable-lady-empire-waist-pleated-pantskirt-short-pants_p25672.html 
http://www.jeans.fi/assa-musta-minihame-p-12535.html 
https://www.hersecret.fi/mekot-ja-hameet/4423-musta-wrap-minihame.html 










2 kommenttia: