7.12.2014

Hameen kuosittelu

Kun ruvetaan suunnittelemaan ja valmistamaan hametta, tulee ensimmäisenä ottaa tarvittavat mitat henkilöstä, jolle hame tulee. Seuraava vaihe on piirtää mittoja apuna käyttäen peruskaava. Peruskaava pysyy valmistuttuaan sellaisena kuin on, siihen ei koskaan tehdä muutoksia.

Peruskaava on siis se kaava, jota lähdetään muokkaamaan. Ensin siis laaditaan kuosittelusuunnitelma jonka jälkeen päästään varsinaisesti kuosittelemaan. Kuosittelusuunnitelmaa varten peruskaava kopioidaan erilliselle paperille. Jahka peruskaavaan on tehty kuosittelusuunnitelma ja se on "leikkaa-liimaa" -menetelmällä siirretty omalle paperilleen, syntyy kuosittelukaavat. Näiden pohjalta tehdään seuraavaksi leikkuukaavat.

Peruskaavan, kuosittelusuunnitelman ja kuosittelukaavan voi tehdä pieneen (esim. 1/4) muotoon, mutta leikkuukaavat tulee tietenkin olla luonnollisessa koossaan. Leikkuukaavojen avulla saadaan leikattua kankaasta tarvittavat, sopivat kappaleet. Näistä sitten ommellaan suunnitellun työjärjestyksen mukaisesti hame.

Seuraavassa toteutetaan kaksi erilaista kuosittelusuunnitelmaa ja kuosittelua. Hameen kokona on käytetty kokoa 164 - B 38. Kuosittelusuunnitelma tehdään peruskaavaan.



Hameen peruskaava.


1. Kuositellaan 10 cm polven ylle ulottuva hame, jonka vyötäröä on madallettu 4,5 cm.
Lisätään sivuihin 1,5 cm sekä KE­ -saumaan ja KT -­saumaan 1 cm viistotusta. Kuositellaan hameeseen taskut sivusauman yhteyteen sekä helmahalkio. Kuvat kannattaa klikata isommiksi.




Kuosittelusuunnitelma.



Kuosittelu.


2. Kuositellaan 15 cm polven alle ulottuva hame, johon on lisätty yhteensä 20 cm kellotusta. Hameeseen kuositellaan myös kaarroke sekä taskut, joiden muodon voi vapaasti suunnitella itse. Kuvat kannattaa klikata isommiksi.




Kuosittelusuunnitelma.



Kuosittelu.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti