18.2.2015

Housujen kuosittelu

Aiemmassa, "Hameen kuosittelu" -tekstissä on käyty läpi kuosittelun perusperiaatteet. Seuraavassa kuositellaan housuja, mutta periaate on sama kuin hameissakin oli. Ja itseasiassa samat periaatteet pätevät mihin tahansa vaatteeseen.

Ensimmäiseksi tuli kuositella pohjepituiset leveälahkeiset silkkihousut, jonka vyötäröä tuli madaltaa 5 cm ja johon tuli tehdä vyötärökaitale. Lisäksi housuihin oli tultava kiinnitys ja jonkinlaiset taskut. Vyötärökaitaleesta tuli 4 cm levyinen, kiinnitykseksi päätin piilovetoketjun etusaumaan ja taskuiksi tuli viistotaskut etupuolelle. Lahje ylettyi 12 cm polven alapuolelle ja lahjetta levennettiin peruskaavan molemmista sivuista 4 cm. Näistä housuista tuli hyvin löysälahkeiset. Etukappaleen vyöärökaitaleeseen jäi muotolaskos. Takakappaleeseen jäi myös vyötärökaitaleeseen muotolaskos. Takakappaleelle olisi jäänyt sentin muotolaskos mutta oli järkevämpää poistaa 0,5 cm sivu- ja keskisaumasta.



Silkkihousujen kuosittelusuunnitelma, etukappale.




Silkkihousujen kuosittelusuunnitelma, takakappale.




Silkkihousujen etu- ja takakappaleiden kuosittelut.



Toiset kuositeltavat housut olivat joustavasta farkkukankaasta valmistettavat pillifarkut, joihin tulisi vetoketjut lahkeensuihin, farkkuhalkio eteen ja perinteiset farkkutaskut, eli 5 taskumalli. Farkkujen malli jätettiin tarkoituksella korkeavyötäröiseksi ja vyötärökaitaleen leveydeksi tuli 4 cm. Etukappaleessa näkyy molemmat farkkuhalkioon tarvittavat kappaleet (3 ja 1 cm), joista toinen tulee toiseen leikkuukaavaan ja toinen sitten tietysti toiseen. Etukappaleen vyötärökaitaleeseen jäi muotolaskos kun taas etukappaleen 1 cm:n muotolaskos otettiin sivusaumasta. Housuja kavennettiin polvilinjalta 2 cm molemmilta puolilta ja lahkeesta 3 cm molemmilta puolilta. Vetoketju (15 cm) tuli lahkeensuihin. Takakappaleen vyötärökaitaleeseen jäi myös muotolaskos ja takakappaleesta otettiin muotolaskos sivusaumoista, sivusaumasta 1,5 cm ja keskitakasaumasta 0,5 cm. Taskusuunnitelmat näkyvät kuosittelusuunnitelmissa. 



Pillifarkkujen kuosittelusuunnitelma, etukappale. 




Pillifarkkujen kuosittelusuunnitelma, takakappale.




Pillifarkkujen etu- ja takakappaleiden kuosittelut.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti