24.9.2014

Vaatteiden hoito-ohjeet

Hoito-ohje, eli niin kutsuttu pesuohjemerkintä, on tekstiileissä pakollinen. Tavallisimmin hoito-ohje löytyy merkistä, joka on ommeltu kiinni vaatteen tai muun tekstiilin saumaan. Usein tämän merkin näkee Suomesta ostetuissa vaatteissa esimerkiksi paidoissa sivusaumassa vasemmalla (katsottuna paidan ollessa päällä) tai takakeskisaumassa (esim. hameet, housut).



Inspectan määrittelemät hoito-ohjeiden sijainnit vaatteissa ja tekstiileissä.


Hoito-ohjeessa voidaan käyttää joko symboleita tai ilmoittaa ohjeet sanallisesti. Standardoitujen symboleiden käyttöä Suomessa valvoo Inspecta.



Inspectan tekstiilien hoito-ohjesymbolit



Inspectan hoito-ohjesymbolit kuivaukseen liittyen.


Pesuohjemerkinnät antavat ohjeet tekstiilin 1) vesipesuun ja pesulämpötilaan, 2) valkaisuun, 3) rumpukuivaukseen, 4) silitykseen ja 5) kemialliseen pesuun. Ohjeet ovat tässä järjestyksessä pesuohjemerkissä. Tarvittaessa voidaan käyttää lisätekstejä edellisten ohjeiden lisäksi. 



Yleisimmät sanalliset lisäohjeet (Inspecta)


Eri symboleita voidaan tarkentaa erilaisin lisäkuvioin tai numeroin. Vesipesuohjeessa oleva luku ilmaisee korkeinta suositeltua veden lämpötilaa, jossa tekstiili pestään. Viiva vesipesuohjeen alla tarkoittaa varovaista pesuohjelmaa, eli vaate tulisi pestä väljästi. Pisteet silityssymbolissa tarkoittavat lämpötilaa, jossa tekstiili voidaan maksimissaan silittää. Yksi piste tarkoittaa 110 astetta, kaksi pistettä 150 astetta ja kolme pistettä 200 astetta. Jos silityssymbolin päällä on ruksi, tekstiiliä ei saa silittää. Mikäli silityksessä käytetään höyryä, tulee muistaa että höyry on aina kuumempaa. Varsinkin arkoja tekstiilejä silitettäessä tämä tulee pitää mielessä. 

Hoito-ohjeen lisäksi pesuohjemerkissä on Inspectan mukaan ilmoitettava 1) tuotteen valmistajaa ja alkuperämaata koskevat tiedot, 2) kuitusisältö ja 3) vaatteen koko. 

Standardoitujen pesumerkkien lisäksi voidaan tavata epävirallisia pesumerkkejä joita ei löydy aiemmin esitetystä suomalaisesta hoito-ohjemerkistöstä. Seuraavassa epävirallisia symboleja merkityksineen.


   


Lisäksi mielenkiintoiselta Textileaffairs -sivustolta löytää lisää erikoisempia pesuohejmerkkejä. Merkkejä on melko paljon, mutta jos hallitsee perusmerkit, joita esiteltiin aiemmin, pärjää Suomessa varmasti.

Omasta huushollista löytyi erilaisia pesuohjeita sisältäviä vaatteita. Löysin vaivatta viisi jossain määrin hiukan erilaista pesuohjemerkkiä erilaisista vaatteista. Päätin ottaa mukaan kuudennen, koska muistin vierä erään vaatteen olemassaolon. 

Ensimmäisen paidan valitsin siitä syystä, että olin juuri katsonut Breaking Bad -sarjan läpi ja tiesin että taloudesta löytyy aiheeseen liittyvä t-paita. Pääsen näin fanittamaan sarjaa täälläkin, heh.



"Better call Saul"

T-paita on materiaaliltaan 100% puuvillaa. Edessä on vaalea printtipainatus. Väri paidassa on muuten tummansininen.



Pesuohjemerkki


Pesuohje neuvoo pesemään paidan korkeintaan 40 asteessa. Vaatetta ei saa valkaista eikä kuivata rummussa. Paitaa voi silittää korkeintaan yhden pisteen, eli 110 asteen, kuumuudella. Kemiallinen pesu on kielletty. Paita tulee kääntää nurinpäin ennenkuin se pestään. Tässä sivusauman pesuohjemerkistä ei löytynyt paidan kokoa, se varmaankin sijaitsee niskalapussa. Jota en tosin jostain syystä huomannut tarkastella ihmeemmin.



Pesuohjemerkki toiselta puolelta


Pesuohjemerkin toisella puolella on lisäohjeita. Vaatetta suositellaan pestävän samanväristen tekstiilien kanssa ja silityksessä tulee ottaa huomioon printtikuvio, sen päältä ei saa silittää. Ohjeet on ohjemerkissä usealla eri kielellä. Lisäksi lapussa on oletettavasti joko valmistajan tai valmistuttajan tiedot.

Seuraava paita on bändipaita joka on ostettu keikalta. T-paidassa mainittu yhtye on jenkkiläinen, joten ajattelin että pesuohjemerkissä saattaisi olla jotain vähän erilaista. Paita on tehty "heavy cottonista", eli raskaasta puuvillasta. Paita tuntuukin jämäkältä käsissä.



Alice in chains.

Niskalapusta selviää ensimmäisenä paidan materiaali ja valmistaja. Valmistaja on kanadalainen yritys. Tässä paidassa pesuohjelappu sijaitsee kokonaisuudessaan niskassa. 



Ensisilmäys niskalapusta.



Niskalapun seuraavat tiedot.

Niskalapusta selviää seuraavaksi valmistupaikka (Honduras), valmistuttaja (Gildan), paidan koko (M) ja materiaali (100% puuvilla, joka on muotoonkutistettu). 



Pesuohjeet.

Lopuksi niskalapusta (tai voisi sanoa lapuista, koska niitä oli kaksi päällekäin) selviää pesuohjeet. Paita tulee pestä lämpimällä vedellä (40 astetta), väärinpäin käännettynä samanväristen kanssa, Lisäksi pesuohjeessa mainitaan klooriton valkaisuaine. Tai voi olla että bleach -sana tarkoittaa jotain muuta tässä yhteydessä, Ohjeessa lukee "Only non-chlorine bleach". Kloorintonta valkaisuainetta. Tämä liittynee kuitenkin enemmän tahranpoistoon kuin valkaisuun, koska kyseessä on musta t-paita. Kuivaamisen voi tehdä kuivausrummussa kahdeen pisteen ("keskilämpö", medium heat) lämmöllä. Paitaa ei saa silittää eikä kuivapestä.

Seuraavakin paita on bändipaita. Tämä paita on ostettu Roger Watersin keikalta. Pesuohjemerkki on tässäkin paidassa niskassa. Paita on valmistettu USA:ssa. Paidan koko on M. Valmistuttaja on American Apparel. Niskalapussa kerrotaan myös että paita on miesten mutta toisaalta myös unisex-malli.



Trust us.

Seuraavaksi kerrotaan materiaali. Se on 100%:sta harjattua puuvillaa. Tämä infotaan usealla eri kielellä. 


Materiaali-info.


Seuraavaksi ohjemerkissä kerrotaan pesuun liittyvät asiat. Pesuun liittyviä symboleja on melko monta. Tarkemmin katsottuna selviää että että sarakkeissa on samat asiat hiukan erilaisin symbolein. Paidan saa pestä korkeintaan 30 asteetta. Valkaisuainetta ei saa tuotteeseen käyttää. Kuivaamisen voi hoitaa rummussa miedolla lämmöllä. Paidan voi silittää yhden pisteen (110 astetta) lämmöllä. Kuivapesu on kielletty. Tässäkin kohtaa kerrotaan paidan koko, M. Lopuksi niskalapussa esitellään valmistajaa.



Pesuohjeet.



American Apparel.


Seuraavana tarkastelussa on toppi, jonka etupuolella on violetteja ja mustia paljetteja. Takakappale on musta. Pesuohjemerkki sijaitsee tässä topissa sivusaumassa vasemmalla (katsottaessa topin ollessa päällä).


Toppi.


Topin pesuohjeessa neuvotaan 40 asteen pesua. Valkaisuainetta ei saa käyttää. Toppia ei saa kuivata rummussa. Silittää voi, mutta miedolla, yhden pisteen (110 astetta) lämmöllä. Kuivapesu on kielletty.
Lisätekstiäkin on. Toppi suositellaan pestävän joko erillään tai samansävyisten tekstiilien kanssa väärinpäin käännettynä. Silitys pitää tehdä nurjalta puolelta. Toppi on hyvä muotoilla kosteana. 



Pesuohje.

Seuraavaksi selviää topin materiaalit. Takakappale on 96 %:sti viskoosia ja 4:sti elastaania. Etukappale on valmistettu 100 %:sta polyesteristä. Lisäksi tästä kohdasta näkee tuotetietoja kuten EAN-koodin. Viimeiseksi selviää valmistuttaja, Tokmanni. Valmistaja taisi olla Pola, tämä lukee niskalapussa koon (L) lisäksi.



Materiaalit.



Tokmannilta ostettu.


Viimeisenä esittelyssä jakku, jonka löysin UFF:lta tasarahapäiviltä. Se on Lindexin musta jakku, joka on vuorellinen. Olen ajatellut ottaa jakun toimittamaan takin virkaa. Pientä tuunausta se vielä kaipaa.



Jakku.


Jakun valmistuttaja on Lindex. Jakun kangas on 63 % polyesteria, 34 % viskoosia ja 3 % elastaania. Vuori puolestaan on 100 %:sta polyesteria. Jakkua ei saa pestä muutoin kuin kemiallisesti. Sitä saa silittää kahden pisteen (150 astetta) lämpötilalla. Lopuksi vielä korostetaan kemiallista pesua.



Infoa.



Kemiallinen pesu.


Näistä esitellyistä tuotteista kahta pesisin tai puhdistaisin eri tavalla kuin pesuohjeessa neuvotaan. Ensin paljettitoppi. En uskaltaisi sitä laittaa ollenkaan pesukoneeseen paljettien irtoamisen pelossa. Olenkin pessyt sen käsin säästelläkseni etukappaleen koristeita.

Toisena UFF:lta löytynyt jakku. Se maksoi 5 euroa ja on hyvässä kunnossa. Jakussa on UFF:n jäljiltä tietty haju, kuin se olisi ollut todella pitkään ullakolla. Kävin paikallisesta pesulasta kysymässä kemiallisen pesun hintaa. Tälle jakulle se olisi ollut 15,90 euroa. Kun ottaa huomioon jakun hinnan, mielestäni kemiallinen pesu ei ole vaihtoehto. Opiskelijalla (tällä ainakin) on varmasti tarpeellisimpiakin kohteita, joihin laittaa rahaa. Joten, olen tuulettanut jakkua parvekkeella pari viikkoa tähän mennessä. Haju on vähentynyt, mutta vieläkin tämän tietyn haistaa jos on ihan kankaan lähellä. Pian se kuitenkin alkaa olla käyttökunnossa ja toisekseen olen pohtinut että käytössä siihen varmaankin tulee "oma" haju. Ja ainahan on hajuvesiä olemassa... 

--- 

Lähteet:



2 kommenttia:

  1. Aikoinaan meillä on monet vaatteet pilattu sillä, että ei tarkkaan ole katsottu pesuohjeita. Nykyään toki siinä ollaan jo tarkempia. Meille tuli hiljattain myös uusi pesukone joka on ollut todella hellävarainen aroillekin materiaaleille. Töihin meille puolestaan on tulemassa siivoustekstiileille elektroninen esipuhdistuskone, odotan innolla myös sen käyttöä.
    https://wideselection.fi/p/essi-20-pre-cleaner-el-ami

    VastaaPoista
  2. Meillä vaimo on printannut nuo hoito-ohjeet kodinhoitohuoneen seinälle. Hyvä siitä sitten katsoa. Talvitakkien kanssa on joskus haasteellista kun on untuvaa, ehdotinkin että käyttäisimme ne pesulapalvelussa sitten talven päätteeksi.
    https://www.pesulasanikaarina.fi/

    VastaaPoista