7.9.2014

Perehtymistä toppeihin

Saimme tehtäväksemme tutustua kolmeen erilaiseen toppiin joko vähittäis- tai nettikaupoissa. Koska olemme koulussa käsitelleet kudottua (eli ei venyvää) kangasta, tuli toppienkin olla sellaisia materiaaleiltaan. Toivomuksena oli myös löytää keskenään erilaisia (malleiltaan, materiaaleiltaan ja työtavoiltaan) toppeja, joita tarkastella tätä tehtävää varten.

Lähdin toteuttamaan toppien tarkastelua Jumboon. Mikäs sen parempi paikka, kuin ostoskeskus jossa on useita vaatekauppoja, joita kierrellä. Jokaisessa tehtävään liittyvässä liikkeessä pyyntööni kuvata ja tutkia toppeja suhtauduttiin myönteisesti. Ja vaikka porukkaa oli liikenteessä lähes ruuhkaksi saakka, tehdessäni tarkasteluja en edes huomannut ympärillä kulkevia ihmisiä. Tosin parkkeerasin itseni aina johonkin vähän sivummalle.

Ensimmäinen kauppa oli Gina Tricot, josta löysin tämän mustan topin:


  

Edestä, sellaisena kuin se laskeutui



Edestä helmaa levitettynä


Kyseessä oli siis musta toppi. Materiaalina topissa oli 100% polyesteri ja se oli ohutta himmeän matanhotoista kangasta, josta kuulsi läpi. Topissa oli kaksi kerrosta kangasta, joista alimmainen oli pidempi. Tällä tavoin luotiin kerrosmaista ulkonäköä. Edessä oli olkasaumoihin ja pääntien alimpaan kohtaan keskelle ommeltu muotolaskokset. Kangas oli muotolaskoksissa ommeltu näissä ikäänkuin pussiksi, joka alkoi kapeana ja leveni kunnes ompeleet päättyivät jättäen muodon yhä jatkumaan vähän eteenpäin. 

Toppi leveni reilusti helmaa kohti mentäessä. Muoto on saatu suoraan kankaita leikatessa. Vapaasti laskeutuessaan toppi näyttää kapeammalta kuin onkaan. Mutta kuten toisesta kuvasta voi nähdä, miehustakappaleet on leikattu leveneviksi. Pituutensa lisäksi päällä oleva miehustakangas poikkeaa alla olevasta sillä tavoin, että topin selkäpuolella on pitkä halkio. Lähes koko päälikankaan pituinen. Sekin tuo toppiin kerroksellisuutta ja on mukava yksityiskohtaa muuten melko yksinkertaisessa topissa. Seuraavissa kuvissa näkyy topin selkäpuoli. 



Toppi takaa.




Takaa helmaa levitettynä.


Kuvista voisi luulla että topissa on myös jonkinlainen ommel sivusuunnassa, mutta kyseessä kuitenkin on laskostamisesta syntynyt taitepainauma. 

Miehustakankaat on ommeltu toisiinsa saumoista (olka- pääntie- ja sivusaumat). Helma on huoliteltu päärmeellä, tikkaus näkyy myös päälle. Pääntie on syvä niin edestä kuin takaakin ja se on huoliteltu tekemällä etu- ja takakappaleeseen käänteet ja ompelemalla ne kiinni toisiinsa. Ommel ei näy päälle päin. Tunnusteltaessa pääntietä voi todeta, ettei käänteitä oltu huoliteltu. Kädentiet oli samoin tehty käänteillä, eikä niitäkään oltu huoliteltu sen kummemmin. Sivusaumat oli ompeleiden lisäksi huoliteltu ylisyrjäyskoneella. 

Voisin kuvitella pitäväni tällaista toppia itsekin. Malli on suhteellisen yksinkertainen mutta kuitenkin siinä on sitä jotain. Sekin saattaisi olla kivan näköistä, jos toinen kengas olisi erivärinen. Pitäisin kylläkin toisen kankaan värin tummana edelleen. 

--- 

Toista toppia tarkastelin Lindexillä. Tässä kaupassa ei muuten oltu ennen törmätty pyyntöön tehdä tällaista koulutehtävää paikan päällä toppia tutkien ja kuvaten. Tai ainakaan nämä myyjät, joiden kanssa juttelin. Tämä toppi oli edellisen topin tavoin väriltään musta, mutta siihen yhtäläisyydet oikeastaan loppuvatkin. 




Toppi edestä



Levenevä helma.


Tämä toppi on valmistettu somisteita lukuunottamatta 100%:sta viskoosista. Somisteet puolestaan on valmistettu 100%:sta polyesterista. Topin kangas oli karhean tuntuista. Kuvista voi nähdä, että kankaan pinta oli epätasainen. Toppi oli hyvin koristeellinen, yläosassa oli pieniä lettejä ja koristenauhaa vuoron perään somisteina. Lettikoriste oli itseasiassa nauhaa, johon letit on kiinnitetty reunoihin ja reunat piilotettu saumoihin. Toinen koristenauha oli kiinnitetty tikkaamalla. 

Topin alaosan kangas oli poimutettu ja toppi levenikin paljon alaspäin mentäessä. Helmassa oli toinen leventävä poimutus, tosin tämä poimutettu kangas ei ollut pituussuunnassa leveä. Helmassa roikkui somisteena narutupsuja. Tupsut oli ommeltu helman päärmeeseen sisälle.




Yläosan koristeet.



Helman tupsut.


Toppi oli malliltaan levenevä, kuten aiemmin jo mainitsin. Vapaasti roikkuessaan tämä toppi edellisen lailla näytti kapeammalta kuin onkaan. Tässä tosin näkyi heti selkeästi poimutus, jonka vuoksi voi levenevän helman päätellä toppiin koskematta. Yläosa oli napakan tuntuinen. Topin muoto oli saatu runsaalla kangasmäärällä ja poimuttamisella. 



Toppi takaa.



Yksityiskohdat takana. Napit. letit ja selkäaukko.


Topin pääntie oli pyöreä ja se oli tehty käänteillä. Pääntiessä ei tuntunut päärmettä tai huolitteluja. Napit ja nappirenksut on ommeltu pääntiehen. Renksut on ommeltu sauman sisään. Kädentiet oli myös käänteellä, tosin sisäpuolelle oli ommeltu nauha tukemaan reunaa. 

Itse en ehkä ostaisi tätä toppia. Koristeet sinänsä ovat ihan nättejä ja levenevä helma kiva, mutta kangas ei oikein miellytä minua. Ehkä se on sen epätasaisuus, joka ei sytytä. Se näyttää jotenkin valmiiksi kuluneelta ja jopa nuhruiselta. Jos kangas olisi jotain sileää, saattaisin vakavissani harkita topin ostamista.

--- 

Kolmas toppi löytyi H&M:ltä. Tykästyin tähän toppiin siinä määrin, että ostin sen itselleni, vaikka vähän tiukka olikin (myös budjetti..). Aion tehdä lisäkaistaleet sivusaumoihin ohuesta mustasta kankaasta, jotta topista tulisi "liehuva", niin kuin sen kuuluukin olla. Toppi oli pohjaväriltään valkoinen ja siinä oli pieniä mustia tähtiä. Kuvista näkee, että kangas oli laskostelujen jäljiltä ryppyinen.




Toppi edestä.



Olkapään yksityiskohta.


Olkapäille oli lisätty olkasaumoista alkaen kaksinkertainen lisäkangas, joka oli kolmesta reunasta saumoissa kiinni. Se oli siis eräänlainen tasku, joka kuitenkin oli väärin päin. Ja olkapäissä. Ehkä vertaus taskuun ei tässä tapauksessa ole se paras mahdollinen. Käytettäköön sanaa somiste. Kädentiet on luotu käänteillä ja lisäksi niihin oli ommeltu ja tikattu tukinauha tuomaan lisää napakkuutta.



Kaula-aukko.


Kaula-aukko oli melko syvään uurrettu ja v-muotoinen. Pääntietä reunusti kahdesta kaitaleesta kääntämällä tehty reunus, joka oli tikattu kiinni miehustakankaisiin ulkoreunastaan. V-aukoksi jatkuva pääntie oli tehty samalla tavalla, tosin eri kappaleista, kuin pääntien. Kaula-aukossa oli toisella puolella ommeltu napit reunukseen. Toisella puolella oli lisätty päälireunuksen alle napinläpi -reunuskaitale. Nämäkin reunuskaitaleet oli kiinnitetty toiselta puoleen miehustakankaaseen. 

Toppi oli materiaaliltaan 100%:sta polyesteria. Toppi oli hiukan alaspäin levenevää mallia, mutta edellisiin toppeihin verrattuna paljon vähäisemmissä määrin. Toppi oli takaa pidempi kuin edestä. Muoto on saatu leikkaamalla sopivan muotoiset miehustakankaat valmistuvaiheessa.



Toppi takaa.



Takana oleva yksityiskohta, muotolaskokset molempiin suuntiin.


Topissa oli takana kaksi hauskaa yksityiskohtaa. Muotolaskoksia oli kaksi ja ne olivat niin vertikaalisesti kuin horisontaalisestikin ommeltu. Hartia-yläselkä -alueelle on lisätty miehustakankaan päälle toinen kangas, jonka alaosa luo ensimmäisen muotolaskoksen. Kankaaseen on silitetty laskos ja hiukan ylempänä sisäpuolella on kangas ommeltu miehustaan kiinni. Tämä muoto on kiinnitetty myös sivusaumoihin pitämään muoto kuosissaan. Tämän muotolaskoksen alle keskelle on puolestaan ommeltu muotolaskos kangasta taittelemalla päällekäin kahdesta kohtaa, ikäänkuin vastatusten.

Henkilökohtaisesti pidän tähtikuvioista(kin), joten siinä yksi syy, miksi päädyin ostamaan tämän koulutehtävän. Lisäksi malli oli kiva ja yksinkertainen, mutta kuitenkin jännillä yksityiskohdilla maustettu. Ihastuin heti. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti