22.3.2015

Työssäoppiminen jatkuu edelleen

Pari viikkoa vierähti edellisestä kirjoittelusta kuin huomaamatta. Edelleenkin aika on mennyt siivillä ja kivaa on ollut. Tuntuu omituiselta ajatella, ettei tätä työssäoppimista ole enää kauaa jäljellä. Pirita ja Minna ovat olleet tosi huippuja ja on tullut opittua vaikka mitä ompelusta ja yrittäjyydestäkin.



Tehonaiset, Pirita ja Minna.


Viime viikon alussa Piitamaissa kävi ompelukonehuoltaja Kari Salonen. Tilaisuus piti luonnollisesti käyttää hyväksi ja tenttasin Karia koneisiin ja huoltoihin liittyvistä jutuista. Ylisyrjäyskoneiden terien teroitus on kuulemma yksi yleisimmistä huoltotoimista. Lisäksi saimme hyviä neuvoja esimerkiksi koneiden puhdistamiseen. Pitkään alalla ollut kaveri mielellään jutusteli töiden lomassa ja totesi lopuksi ettei ompelimoissa yleensä olla näin aktiivisesti mukana. Hän kertoi koputtelevansa eläkeikää, mutta eräässä turkulaisessa ompelimossa oli suorastaan kielletty siirtymästä eläkkeelle. Ompelukonehuoltajia jää kuulemma koko ajan eläkkeelle eikä seuraajia ole samassa suhteessa. Omasta pojastaan Kari toivoo itselleen seuraajaa, mutta aika näyttää miten käy. Kari tekee ompelukonehuoltojen lisäksi asuntoremontteja. Tämän vuoksi hänen käyntikortissaan on erilaisten työkalujen kuvia. Vasara ei siis tarkoita sitä, että ompeluun liittyvät koneet saisivat maistaa sitä...



Ylisyrjäyskoneen huoltoa.




Kari Salonen.


Verhohommat jatkuivat totuttuun malliin: keskiviikkona tai torstaina ommeltujen verhojen vienti Riihimäen Eurokankaaseen ja uusien verhojen tuominen samalla, kuormalistan tarkistus, hulpioiden leikkaaminen, yläreunan suoruuden varmistaminen , sivu- ja yläreunojen ompelu, sivujen silittäminen, oikeiden pituuksien mittaaminen ja leikkaaminen, alapäärmeiden silitys ja ompelu. Verhopihdeistä otin paremman kuvan, jotta niistä saisi paremman käsityksen. Nämä pihdit ovat kyllä ehdottomat mittaus- ja leikkausvaiheessa.



Verhopihdit.

Jokaisessa verhossa/verhoparissa/verhokokonaisuudessa on mukana "resepti", joka sisältää asiakkaan tekemän tilauksen yksityiskohtineen. Paperissa siis lukee esimerkiksi verhon haluttu pituus, tehtävät toimenpiteet, lisätarvikkeet ja hoito-ohje.



"Resepti".


Verhoja siis tulee ommeltavaksi viikoittain useita kymmeniä. Toisin sanoen hyvin paljon erilaisia materiaaleja tulee käsiteltyä sekä värien ja kuvioiden kirjoa katseltua. On tullut jo suosikkeja ja inhokkeja. Käsiteltävyyden ja tuntuman kannalta ehdottomaksi suosikikseni ovat nousseet pimennysverhokankaat (100% polyesteria). Ne ovat raskaat ja sileän tuntoiset, eivätkä ne mittaus- ja leikkausvaiheessa mutruile ylimääräsiä. Ennen niitä osasi odottaa löytävänsä perus beigenä tai vastaavana, mutta nykyään kuoseja on vaikka minkälaisia. Tällä viikolla leikkasin vaaleanpunaisesta karvakankaasta tyynynpäällisiin palat. Olisin voinut viettää pidemmänkin aikaa silitellen "turkkia".



Pimennysverho. Can you feel good?




Pörröä.



Piitamai ja MiLady ovat olleet nyt viime viikkoina paikallisessa mainonnassa aktiivisesti esillä. Äskettäin ilmestyneessä mainoslehtisessä oli yhteinen A4-kokoinen mainos yrityksistä. Lehtinen on minun käsittääkseni jaettu ainakin jokelalaisiin ja lähialueiden koteihin. 



Piitamai ja MiLady.


Aiemmin kerroin avajaisista, jotka pidettiin 7.3. Tähän tapahtumaan liittyviä mainoksia vein lähiauleelle eri kauppojen ja juna-aseman ilmoitustauluille. Lisäksi tällä viikolla vein mainoksia tulevasta askartelu-illasta samoihin paikkoihin. 



Avajaisia varten.




Askarteluilta tulossa. 


Verhohommien ja markkinoinnin lisäksi olen nyt päässyt ompelemaan enemmän. Pirita tekee myyntiin muun muassa lasten trikoopaitoja, joita olen alkanut kasaamaan "sarjatuotantona" ylisyrjäyskoneella. Tasosaumakonevaihe (pääntie, hihansuut ja helma) on tulossa ensi viikolla. Lapsille muuten on olemassa paljon erilaisia superkivoja trikookuoseja! Tosin, mikä estää vähän vanhempiakin niitä käyttämästä haluamallaan tavalla. 



Trikoopaidan valmistusta.


Trikoopaitojen lisäksi olen apuna ommellut tavallisella ompelukoneella ja ylisyrjäyskoneella korjauksessa olleita vaatteita, Minnan ompelukonetta kokeilin eräiden korjattavien hihojen yhteydessä. Lisäksi on ollut joitain sisustuskankaiden ompeluita. Ompeleminen on kyllä kivaa! Kaavojakin olen piirtänyt. 

Myymälän puolellakin on jatkuvasti kaikenlaista tekemistä.. Eräänä päivänä laittelin kutomislankojen hintalappuja ja samalla tajusin kuinka laaja valikoima niitäkin loppujen lopuksi on tarjolla!



Kutomaan!


Piitamain ulko-oven edustalla on aukiolojen ajan "tyttönen" seisoskelemassa. Sain eräänä päivänä tehtäväkseni pukea "tyttönen" kesäisempiin kuoseihin. Talvihan on jo takana ja kesä tulossa. Myynnissä olevista kangaspaloista sain valita käytettävät kankaat. Paksumpi talviviitta vaihtui kukkamekkoon ja kevyempään viittaan. 



Tyttönen valmiina kesään.


Suoritan työssäoppimisjaksolla erikoismateriaaleihin liittyvän näytön ja olen tätä näyttöä suunnitellut ja edistänyt muiden töiden niin salliessa. Kerron myöhemmin tarkemmin tästä prosessista useampine kuvineen kaikkineen.



Näytön suunnittelua ja kaavojen tekemistä.


Olen jo aiemmin useampaan otteeseen tainnut mainita, että pidän napeista. Niiden järjestely ja hypistely on jollain jännällä tavalla rauhoittavaa ja hyvin miellyttävää. Piritalle tuli lisää nappiputkiloita, joten irtopusseissa olevia nappeja sai nyt taas lisää paremmin esille. Lisäksi Minnalla oli nappeja, joita piti (=sain) lajitella "kalastustarvikelokerikkoihin". Turha varmaan mainitakaan, että nautin näistä järjestelyhetkistä.



Nappeja...



...ja vielä vähän lisää nappeja. 


Perjantaina 13. päivänä huomasimme, että liikkeessä oli kaksi "vaarallista" elementtiä. Nimittäin musta kissa ja tikapuut. Tai no, eräänlaiset versiot niistä... Mitään erityistä ei kuitenkaan koko päivänä tapahtunut. 



Perjantai 13. 


Piitamaissa on myynnissä paljon erilaisia sisustustyynyjä yms. sisustusjuttuja. Pari tyynyä ovat olleet sellaisia, että rakastuin niihin välittömästi sillä hetkellä kun ne näin. Toinen on raidallinen sininen-turkoosi-harmaa-valkoinen -sekoitus ja toinen vihreä-keltainen-oranssi -väri-iloittelu afrikankukkien muodossa. Piritan äiti Sirpa on tehnyt ne molemmat ja nostan kyllä hattua korkealle hänelle osaamisestaan. Enkä pelkästään näiden tyynyjen suhteen. 



Mahtavuudet.


Työskentelyn lomassa meillä on ollut Piritan ja Minnan kanssa mielenkiintoisia keskusteluja. Aiheet vaihtelevat laidasta laitaan. Luonnollisesti yrittäjyys on ollut vahvasti esillä. Parasta siinä selkeästi on (näin sivusta seuranneen silmin) mukavat asiakkaat, hyvä palaute, kysyntä, itsenäisyys ja tietty vapaus. Mutta totta kai vastuutakin on valtavasti. Pirita on ollut yrittäjänä jo nelisen vuotta ja Minna on juuri aloittanut. Varsinkin aloittelevan yrittäjän on osattava varautua ties millaisiin soittajiin, jotka myyvät sitä sun tätä. Eräskin yritys on toiminnallaan osoittanut olevansa todella kiero. Sieltä lähetetään lasku palvelusta, jonka yritys väittää olevan tilattu, vaikka asia ei todellakaan ole näin. Tätä on kuuleman mukaan tapahtunut usein ja myös rikosilmoituksia on tehty. Tarkkana on siis oltava! 

Asiakaspalvelu on mukavaa. Olen muutamaa asiakasta päässyt auttamaan valitsemaan projekteihinsa sopivia materiaaleja ja verhojen värejäkin on pohdittu yhdessä. Kassakone tuli viime viikolla tutuksi. Kauppatyöskentelytausta lienee osasyynä siihen, että kassan käytön oppi hetkessä. 

Tekemistä on siis ollut monenlaista eikä peukaloita tarvitse pyöritellä muuta kuin töiden niin vaatiessa. Turhaa pyörittelyä ei ole ollut. Mikä on hyvä, koska tykkään tehdä ja touhuta. Välillä esiintyneet auringonpimennykset sun muut ovat olleet mukava lisämauste työpäiviin.



-----


Lähteet:

http://www.eurokangas.fi/kankaat/tuotteet/tuoteryhma/28

http://rullallakelalla.blogspot.fi/2015/03/tyossaoppiminen-pt-3.html

http://www.piitamai.fi/

http://www.milady.fi/




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti