16.5.2015

Värit pukeutumisessa

Värit, niin yleisellä tasolla kuin vaikka vaatetuksessa, on sellainen aihealue, josta voisi kirjoittaa valtavan pitkän kirjoituksen (mikä ei siis nyt ole tarkoituksena). Lähteitä on rajattomasti. Tässä kirjoituksessa on tarkoituksena käsitellä värien peruskäsitteitä ja pohtia värien viesteistä, niiden käyttöä vaatetuksessa sekä hiukan selvittää värianalalyysin käsitettä ja ko. analyysin toteuttamistapoja.

Serlachius museoiden nettisivuilla kerrotaan, että väriteoreetikko Johannes Ittenin 1960-luvulla kehittämässä 12-osaisessa väriympyrässä keskimmäisenä näkyvät päävärit keltainen, punainen ja sininen, jotka muodostavat ympyrän sisälle kolmion. Kuvion laajentuessa kuusikulmioksi mukaan tulevat myös puhtaat välivärit vihreä, oranssi ja violetti. Välivärejä saadaan sekoittamalla keskenään kahta pääväriä. Vihreä väri syntyy sinisestä ja keltaisesta, oranssi punaisesta ja keltaisesta, violetti sinisestä ja punaisesta. Vastavärit eli komplementtivärit sijaitsevat väriympyrällä toisiaan vastapäätä. Vastavärit korostavat toisiaan rinnakkain asetettuina. Vastaväripareja ovat punainen ja vihreä, sininen ja oranssi sekä keltainen ja violetti. Kun kaksi vastaväripigmenttiä sekoitetaan, syntyy harmaata.



Väriympyrä. 
(Lähde: http://www.serlachius.fi/fi/kouluille/taidekoulu/vari/)



Värit eriteltynä. 
(Lähde: http://images.slideplayer.fi/7/1994353/slides/slide_10.jpg muokattuna)


Pää- ja väliväreillä on oma paikkansa väriympyrän uloimmalla kehällä. Niiden väliin sijoittuvat toisen asteen värit, jotka syntyvät, kun sekoitetaan keskenään yhtä pääväriä ja yhtä väliväriä. Toisen asteen värit ovat nimeltään keltaoranssi, punaoranssi, punavioletti, sinivioletti, sinivihreä ja keltavihreä.

Lähivärit ovat värejä, jotka sijaitsevat väriympyrän uloimmalla kehällä vierekkäin, kuten sininen, sinivihreä ja vihreä. Lähiväreiksi voidaan kutsua enintään viittä väriympyrän vierekkäistä sävyä. Sekoittamalla keskenään väriympyrän värejä syntyy eri sävyjä. Jokaisella sävyllä on oma lähdevärinsä, eli jokin väriympyrän kahdestatoista väristä.

Valöörillä tarkoitetaan värin valoisuusastetta. Värin kylläisyydellä tarkoitetaan värin kirkkautta tai himmeyttä. Värit ovat sitä kylläisempiä, mitä lähempänä ne ovat väriympyrän väriä. Kun väriä murretaan esimerkiksi vastavärillä tai siihen lisätään mustaa, sen kylläisyys vähenee. Muoti, piirtäminen, väri ja tyyli -oppikirjassa kerrotaan lisäksi, että värin kylläisyyttä tai puhtauttakin voidaan taittaa lisäämällä valkoista, mustaa, harmaata tai vastaväriä, jolloin murretaan väriä tai sitä himmennetään. 



Pastellivärejä. (Lähde: inthespotlightofstyle.blogspot.com)



Murretut värit. (Lähde: "Virtaa väreistä" -esitys)


Värejä käytetään viestimään erilaisista asioita. Niitä käytetään mainonnassa ja vaikka myymälöissä tarkkaan harkitusti Ylen oppiminen -sivulta löytyy useita esimerkkejä siitä, miten värejä yleisesti tulkitaan ja käytetään. Esimerkiksi keltaisen värin sanotaan olevan peräisin antiikin jumala Merkuriukselta, jolla sandaaleissa ja kypärässä kultaiset siivet. Hän oli sanansaattaja, joka yhdistettiin nopeaan viestintuojaan. Postilaitos on perinteisesti käyttänyt sekä keltaista että oranssia. Vuodesta 1890 alkaen on valmistettu keltaisia lyijykyniä, joilla kannustetaan viestintään. 

Tarinoiden mukaan Irlannissa punaisella kirjotut nenäliinat irlantilaisissa häissä merkitsivät, että hääpari oli kirottu. Japanissa puolestaan vuodenajoilla on suuri merkitys japanilaisessa värisymbolismissa. Esimerkiksi vanhemmat naiset pitävät sopimattomana sitä, että keväällä pukeudutaan syksyn väreihin. Kiinassa punainen symboloi puhtautta ja on usein häävaatteiden väri. Naimisiin menneet naiset saavat punaisen merkin otsaansa - tavan on sanottu vastaavan länsimaista vihkisormuksen käyttöä. Indonesiassa punainen on yleinen väri miesten vaatteissa: punainen on maskuliininen väri ja se yhdistetään mm. urhoollisuuteen ja sotaan. Lisää mielenkiintoisia juttuja voi käydä lukemassa Colorian sivuilta,



Kiinalaiset hääpuvut, (Lähde: myprettyphotos.wordpress.com)


Väreillä voi viestiä myös omasta tyylistään. Ulkoisella olemuksella viestitään toisille omista kiinnostuksen kohteista ja asenteista. Kun tapaa uuden ihmisen, ulkoinen olemus on ensimmäinen asia, jonka näkee. Tämä voi olla vahvempi viesti kuin sanat. Seuraavassa muutama kuva erilaisista tyyleistä. Ulkoisesta olemuksesta todennäköisesti vetää jonkinlaisen kuvan ihmisestä, mutta kaikilla on tiedossa, että kuva voi muuttua kunhan tutustutaan paremmin. Eri tyylien välillä voi hyvinkin olla samoja elementtejä ja meneillään olevan muodin mukaisia seikkoja. 



Tyyli 1. (Lähde: Pintererst)



Tyyli 2. (Lähde: New Yourk Fashion -blogi)



Tyyli 3. (Lähde: fashions-cloud.com)



Tyyli 4. (Lähde: www.wholesale7.net)



Tyyli 5. (Lähde: www.sodahead.com)


Tässä oli vain muutamia esimerkkejä erilaisista tyyleistä. Näissä kuvissa värimaailma on aika neutraali, mutta kullekin tyylille näyttäisi olevan tiettyjä tyypillisiä värejä. Rokkityylissä (Tyyli 1) pääväri on musta, jota ei ehkä ensimmäisenä liittäisi esimerkiksi hippityyliin, jossa käytetään paljon murrettuja sävyjä. 

Mielestäni suomalaiset käyttävät pukeutumisessaan paljon neutraaleja värejä; harmaa, musta, sininen, murretut värit yms. Lisäksi Suomen hyvin vaihteleva sää tuo tiettyjä haasteita pukeutumiseen, joten käytännöllisyys ja mukavuus ovat varmasti korkeilla sijoilla valintakriteereissä vaatetta valittaessa. Luulen, ettei vaatteilla haluta liiaksi "koreilla" tai ei koeta, että niihin tulisi panostaa enemmän kuin sen minkä on "pakko". Tietenkään tämä ei päde kaikkiin! Värejä näkee, etenkin kesäaikaan. Etenkin nuoremmat pukeutuvat usein muodin mukaisiin (myös väreiltään) vaatteisiin. Muillekin soisin enemmän värien käyttöä, esimerkiksi vaaleampia värejä. Väreillä on psykologisiakin vaikutuksia, joten pelkät nautraalit ja tummat värit eivät sen puolesta ole omiaan nostattamaan mielialaa. Toisaalta tietenkin on tilanteita, joissa nimenomaan neutraalit värit ovat paikallaan. Kolikoilla on kääntöpuolensa myös vaatteiden värit -asiassa. Pukeutumisen etiketti kertoo miten esimerkiksi erilaisiin juhlatilaisuuksiin tulisi pukeutua. Jos ei ole yhtään tietoinen näistä "säännösitä", voi pukeutua eri juhlatilaisuuksiin väärin. Tosin luulen, että Suomessa se ei ole niin vaarallista kuin vaikka Italiassa, jossa ollaan hyvin tyylitietoisia. 

Värianalyysi on oiva työkalu itselle sopivien värien selvittämiseksi. Analyysejä on monia erilaisia. On konsultteja, jotka tekevät maksua vastaan analyysejä, mutta sen voi tehdä itsekin ainakin suuntaa antavasti erilaisten lähteiden avulla. Itse en ole koskaan sellaisessa käynyt, mutta nyt tätä kirjoitusta varten analyysi on tullut tutummaksi ja luulen tietäväni, mitä vuodenaikatyyppiä edustan.

Wikipediassa on värianalyysin toteuttaminen kiteytetty hienosti: "Värianalyysi tehdään esimerkiksi vertaamalla ihonväriä testivärikankaisiin. Kankaita kokeillaan testattavan kasvoja vasten ja katsotaan miten sävy vaikuttaa kasvoihin. Testikankaiden sävyistä valitaan miellyttävämpi. Eri analyyseissä on eri perusteita valita suositeltava väriskaala asiakkaalle. Värianalyysin päätteeksi asiakas saa yleensä värikartan, jota voi käyttää esimerkiksi vaateostoksilla käydessään. Analyysin tekemiseen käytetään usein tietokoneohjelmia, jotka pystyvät erottamaan kymmeniä miljoonia värisävyjä toisistaan ja tulokseksi voidaan saada hyvin yksilöllisiä värikarttoja."

Värit voidaan jakaa viileisiin ja lämpimiin sävyihin, väreihin joissa on pohjalla keltainen, lämmin sävy, sekä väreihin, joissa on pohjalla sininen, viileä sävy. Tämän lisäksi värit voivat olla vaaleita, tummia, pehmeitä, murrettuja, kirkkaita, voimakkaita, hentoja ja heleitä. Jotta itselleen löytäisi ne oikeat värit värien runsaasta maailmasta, tulisi tietää omat hallitsevat väriominaisuutensa, jotka löytyvät tutkimalla ihon, silmien ja hiusten luonnollista sävyä.



Eräs laajennettu värivuodenaikajärjestelmä. (Lähde: Jokanaisen väri- ja tyyliopas)


Netistä löytyy paljon kuvia ja juttuja liittyen värianalyysiin. Xenia's day -blogista löytyi hyvä peruskuva vuodenajoista. Kuvassa ei huomioida silmien väriä, mutta ihonvärin ja hiustenvärin määritelmät auttavat saamaan jo hyvän kuvan. Itse olen tämän kuvan perusteella viileä kesä.



Vuodenajat. (Lähde: Xenia's day -blogi)


Mulla ei oo mitään päällepantavaa -blogissa käydään hyvin läpi, miten (ainakin suuntaa antavan) värianalyysin voi tehdä itse. Kannattaa vilkaista! Tämänkin analyysin mukaan kuulun kesään. Siitä sanotaan seuraavaa:

Kesä
Kesätyyppi on kaikille yllätykseksi viileäsävyinen. Kesätyypille käyvät hyvin kaikenlaiset siniset ja  vihreät. Vastavärinä myös erilaiset punaiset ovat tyylikkäitä. Kun menet ostoksille kirjoita listaan nämä asiat; puuteroitu, raikas, kuulas, valkoisen sävyinen.

Kesätyypin tunnistat näistä;
- Vaalea iho. Sävyltään punertava tai sinertävä
- Kokonaisuutena viileän ja "tuhkan" värinen. Tuhka ei tarkoita tylsää ;)
- Silmät ovat harmahtavat. Eli harmaat, vihreänharmaat, sinisenharmaat..
- Hiukset ovat suomalaisille tutut maantienharmaat. Mukana saattaa olla vivahteita punaisesta tai kullasta. Väri voi olla vaalea tai tumma.

Tässä  muutamia värejä jotka sopivat kesätyypille;
Vitivalkoinen, harmaabeige, nutrianruskea, farkku, kaikki pastellit, roosa, hempeät lilat, syvänsininen.

Koruissa hopea

Vältä; oranssit, kirkkaan turkoosit, yleisesti kaikki lämpimät sävyt.



Kesän värit. (Lähde: "Ei oo mitään päällepantavaa" -blogi)


Käytän vaatteissani paljon mustaa, sinistä, turkoosia, vihreää tai harmaata, jotka itseasiassa ovat olleet jo kauan minun lempivärejäni. En oikein osaa sanoa, miksi juuri nämä värit miellyttävät niin paljon. Se on ehkä se raikkaus ja kirkkaus, mitkä viehättävät. Kirkkaan turkoosia minun tosin tulisi tämän analyysin mukaan välttää, mutta olen kyllä huoletta käyttänyt sen värisiä vaatteita ja tulen käyttämään edelleen. Luonnollisen vihreät sävyt miellyttävät myös, vaikkakin sen värisiä vaatteita omistan melko vähän.

Olen työskennellyt eri työpaikoissa, joista osassa on ollut työasu joten tällöin ei ole voinut vaikuttaa väreihin. Muissa työpaikoissa olen käyttänyt mustan ohella lempivärejäni, tilanteesta riippuen joko ennemmän tai vähemmän. Jos olen ollut virallisessa kokouksessa tai seminaarissa, olen usein käyttänyt mustan jakun kanssa esimerkiksi mintunvihreää toppia. Virallisissakaan tilanteissa ei tarvitse olla täysin väritön! Yleisesti ottaen työasuni on ollut suhteellisen rento (mutta kuitenkin asiallinen) normaaleina työpäivinä niissä työpaikoissa joissa ei ole ollut talon puolesta työasua.

Oranssista tai keltaisesta en ole oikein välittänyt koskaan. Sinänsä minulla ei ole mitään näitä värejä vastaan, en vain itse käytä niitä. Onhan nämäkin tietyissä sävyissään raikkaita, mutta haen mieluummin raikkaita värejä sinisen ja vihreän värisävyistä. Vaatekaapissani on tosi vähän myös punaisia vaatteita. Olen ehkä kokenut, että punainen sopisi paremmin tummatukkaisemmille henkilöille. Jostain kuitenkin luin lauseen, että vastoin kuin luullaan, punainen sopii kaikille, kunhan löydetään sen oikea sävy. Ja tämä lause pätee kaikkiin väreihin!


----- 

Lähteet:

Muoti, piirtäminen, väri ja tyyli -kirja
Jokanaisen väri- ja tyyliopas -kirja
http://images.slideplayer.fi/7/1994353/slides/slide_10.jpg
http://www.serlachius.fi/fi/kouluille/taidekoulu/vari/
http://oppiminen.yle.fi/historia-maailma/varit-ovat-ikivanha-visuaalinen-kieli
http://www.coloria.net/kulttuurit/britannia.htm
http://www.coloria.net/kulttuurit/japani.htm
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgZYs01Va2AW3Eb3jwaj556ecmt84rXVwpNMWNFEEmKOsqpnYpHwe2A3R6ylsaMoo4PC7OrykkrUmN5l3H-9GW4pjTsvPMoGGyB2T_xAa2o0qt6BeqNKW82hOT52xu1NoDX6lvXJ6xnd_DS/s1600/pastelliva%CC%88ria%CC%88.png
http://www.vastavalo.fi/albums/userpics/13625/normal_20131015IMG_4331.JPG
http://slideplayer.fi/slide/1945845/
http://www.coloria.net/kulttuurit/kulttuurit.htm
http://img02.taobaocdn.com/bao/uploaded/i2/T1N6BTXdlbXXc8xAAT_012520.jpg
https://www.pinterest.com/pin/553309504191521324/
http://1-of-2-many-hipster-blogs.tumblr.com/post/55894780528
http://fashions-cloud.com/pages/m/modern-hippie-style-tumblr/
http://www.wholesale7.net/new-summer-korean-style-casual-sport-jumpsuit_p4690.html
http://i00.i.aliimg.com/photo/v0/106843082/Women_Classical_Suit.jpg
http://pukeutumisopas.com/varit-pukeutumisessa/
http://xeniasday.costume.fi/2012/07/02/varianalyysi/
http://eimitaanpaallepantavaa.blogspot.fi/2012/04/varianalyysin-salaisuus.html
http://fi.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4rianalyysi





1 kommentti:

  1. Kiitos! :) Ja joo, vastavärejä ja muitakin kontrasteja käytetään paljon etenkin lastenvaatteissa. Ne toimii ja lapset tykkää! Verhoissakin jossain määrin, mutta melko paljon näin sävy sävyyn suunniteltuja verhoja.

    VastaaPoista