1.3.2015

Alan yritykset ja yrittäjyys

Tekstiili- ja vaatetusalalla on paljon yksityisyrittäjiä, koska isoja yrityksiä alan työllistäjinä ei Suomessa ole montaakaan. Yrittäjyys on siis lähes ainoa vaihtoehto työllistyä alalle. Yleisesti ottaen kaikista Suomen yrityksistä 98,9 prosenttia on alle 50 hengen yrityksiä. Jos/kun ryhtyy yrittäjäksi, intohimo alaa kohtaan lienee yksi tärkeimmistä asioista, jotka ajaa eteenpäin.

On melko yleinen näkemys ja mielipide siitä, että yrittäjyyttä ei ole tehty turhan helpoksi Suomessa kaikkine byrokraattisine seikkoineen ja lukuisine menoerineen (esim. alv). Olen nähnyt läheltä yrittäjyyttä, tosin eri alalta, eikä se todellakaan ole aina ruusuilla tanssimista. Se on TYÖTÄ sanan varsinaisessa merkityksessään eivätkä työajat ole "normaalia" 8-16, vaan voi olla kyse hyvin paljon pidemmistä työpäivistä.



Hox hox, se on mahdollista! (all-nuts-in-a-case.blogspot.com) 


Yrittäjyys vaatii kanttia, uskallusta ja jaksamista. Omassa yrityksessä voi olla (ja todennäköisesti onkin, koska muuta työtä ei varmaankaan ehdi tekemään) yrittäjän itsensä tai perheensä elanto kiinni, joten työtään ei niin vain unohdeta töistä lähtiessä. Entä lomat, miten niitä voi pitää ja pääseekö työstä kokonaan ajatuksen tasolla irti? On totta, että yrittäjä itse määrittelee työajat (olivat ne sitten pitkiäkin) ja lomat. Olen sivustakatsojana havainnut esimerkiksi sen, että yrittäjällä tulee olla PÄTEVÄ kirjanpitäjä ja itsellä selkeät paikat laskuille/kuiteille ja huolehtia kuukausittain ja/tai säännöllisesti kirjanpidollisista (ja tietenkin muistakin) asioista. Epäonnistumista pelätään, varsinkin jos yrityksessä on kiinni paljon omaa rahaa.




Paperisota. (jasentiedote.chamber.fi)


Yrittäjyyteen kannustetaan. Ja toki yrittäjä saa halutessaan neuvontaa.Yksin ei tarvitse painia kaikkien mieltä askarruttavien kysymysten kanssa. On olemassa eri tahoja, joiden palveluita yrittäjä saa ja ehdottomasti kannattaakin hyödyntää. Lisäksi kun on tehnyt selkeän ja seikkaperäisen liiketoimintasuunnitelman, selkeyttää se toiminnan aloittamista/jatkamista. Joskus ja/tai toivottavasti usein riskin ottaminen kannattaa ja voi toteuttaa itseään tavalla, joka ei ole mahdollista "normaalissa palkkatyössä".

-----

Seuraavassa kerron tarkemmin työssäoppimispaikkani yrittäjän, Piritan, yrittäjyydestä ja siihen liittyvistä asioista. Haastattelin häntä työpäivän lomassa. Piitamai on vuodenvaihteessa 2010-2011 perustettu ompelupalveluja tarjoava yritys. Yrityksen nimi tulee yrittäjän, Pirita Töyrylän, etunimen ja toisen nimen tietynlaisesta yhdistelmästä. Yrityksen toimitilat sijaitsevat Tuusulan Jokelassa, osoitteessa Keskustie 10. Mikäli yhteyttä haluaa ottaa muutoin kuin käymällä paikanpäällä, sen voi tehdä soittamalla numeroon 0415451825 tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen piitamai@gmail.com. Lisäksi Piitamailla on nettisivut ja facebook -sivut.



Piitamai. (oma kuva)


Pirita ryhtyi yrittäjäksi, koska työllistyminen tekstiili- ja vaatetusalalle on muuten aika hankalaa. Hänellä on alan koulutus, joten yrityken perustaminen nimenomaan tälle alalle oli näin ollen luontevaa. Koulutustausta onkin ensin Orimattilan ammattikoulussa (nykyinen Salpaus) hankittu pukuompelijan (nykyisin vaatetusompelija) ammatti ja sitten Lahden ammattikorkeakoulussa opiskeltu tekstiili- ja vaatetustekniikan insinöörin tutkinto (v. 2003)

Aiempana työkokemuksena Piritalla on verhojen ompelua Eurokankaassa ja sitä ennen naisten vaatteiden ompelua Virke Oy:ssä. Yritys lopetti toimintansa konkurssiin vuonna 2011. Ajatus yrittäjyyteen syntyi kun Pirita oli työharjoittelussa Orimattilan verhokulmassa. Hänen sanojaan suoraan lainaten "siitä se ajatus sitten lähti".

Piitamain palveluja ovat:

Korjausompelu
Ompelupalvelu (verhot ym. sisustustekstiilit ja muut ompelutyöt)
Mittatilausompelu (mm. ellei valmiista valikoimasta löydy)
Mm. ompelun alihankintatyöt
Pesulapalvelut (mm. vaatteet, liinavaatteet, matot)
Lähitulevaisuudessa aloitetaan erilaisten lyhytkurssien pitäminen

Lisäksi myynnissä mm. valmiita lastenvaatteita, leluja, asusteita, sisustustekstiilejä ja erilaisia neuletuotteita, sukkia, lapasia ja huiveja. Myymälästä löytää myös mm. kankaita, käsityötarvikkeita, askartelutarvikkeita ja neulelankoja.

Ompelimo ja myymälä ovat avoinna maanantaista torstaihin 10-17, perjantaisin 10-16 ja lauantaisin ja muina aikoina sopimuksen mukaan.

Piitamain palvelumuoto on kivijalkaliike/-myymälä. Verkkokauppaa suunnitellaan parhaillaan. Piitamai muutti 1.3. isompaan liiketilaan, joten myytävät tuotteet ja kankaat ovat nyt paremmin esillä ja asiakkailla on enemmän tilaa liikkua. Myymälän takaosassa on iso leikkuupöytä, jonka äärellä tehdään asiakkaan kanssa suunnittelmia tehtävistä/korjattavista tuotteista. Leikkuupöydän välittömässä läheisyydessä on verhoilla suljettava sovitustila, jossa on kaksi isoa peiliä. Nimensä mukaisesti siellä voi tarvittaessa sovittaa tilattua/korjattua tuotetta. Asiakkaan mitat tilattua tuotetta varten otetaan myös tässä tilassa. Myymälän takaosassa osittain väliseinän takana on ompelukoneet ja pieni varastotila sekä samassa yhteydessä sosiaalitilat ja wc. Myymälässä ei ole erikseen taustamusiikkia. Työn äänet toimivat musiikkina asiakkaiden korville.

Piitamaissa on vain yksi työntekijä, yrittäjä/omistaja itse. Hän tekee kaiken tarvittavan työn. Silloin tällöin hänellä on harjoittelijoita työssäoppimisjaksoilla. Harjoittelijat tekevät lähes kaikkea, mitä yrittäjä itsekin, tosin pienimuotoisemmin luonnollisesti.

Samoissa liiketiloissa toimii toinenkin yritys, juuri toimintansa aloittanut MiLady, jonka yrittäjä, Minna Hotakainen ompelee pientä omaa mallistoa ja tilausvaatteita asiakkaiden mittojen mukaan. MiLady täydentää Piitamain palveluja.

Yrittäjän tärkeimmiksi ominaisuuksiksi Pirita luettelee uhkarohkeuden, lievän hulluuden, pitkät hermot, organisointikyvyn, yrittäjähenkisyyden ja "kaiken muun mahdollisen". Yrittäjältä siis vaaditaan ja toivotaan paljon. Yrittäjyydessä parasta on se, että voi määrätä itse omat työaikansa. Huonoja puolia ovat ajoittaiset haastavat asiakkaat. Näistä kuitenkin selviää pitämällä kiinni positiivisesta ajattelusta. Myös aikataulupaineet ovat haaste. Niistä selviää priorisoimalla työt. Yrittäjällä kuitenkaan ei ole kuin kaksi kättä.

Mietittäessä, tekisikö jotain toisin jos nyt aloittaisi yrittäjänä, Pirita ei osannut suoralta kädeltä sanoa mitään erityistä, ainakaan mitään isompaa. Uusille yrittäjille (tai yrittäjäksi aikoville) Pirita antaa neuvon, että on mietittävä tarkkaan, haluaako tosissaan yrittäjäksi. Lisäksi "mitä" ja "kenelle" tulee olla erittäin tarkkaan mietittynä. Eli toisinsanoen tulisi tehdä tarkkaan mietitty liiketoimintasuunnitelma. Yrittäjäkurssi kannattaa käydä, samoin jokin kurssi kirjanpitoon liittyen. Myynti- ja markkinointitaidot ja liiketoiminnan kehittäminen ovat myös osa-alueita, joihin kannattaa käydä kursseja. Lisäksi Pirita mainitsee Keuken eli Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy:n, josta yrittäjä voi saada neuvoja ja palveluja.

Yrittäjyydessä auttaa jaksamaan ensinnäkin riittävä ravinto. Lisäksi mukavat ja positiiviset asiakkaat ja heidän palautteensa auttavat eteenpäin menemisessä. Jotkut asiakkaat ovat tuoneet joskus kukkia ja leivoksia. Ja nyt kun toinen yrittäjä aloitti samassa toimitilassa, tuli seuraa. Pirita näkee yleisesti ottaen alan tulevaisuuden positiivisena. Samalla linjoilla hän on oman yrityksen suhteen. Yrittäjyyttä on takana jo neljä vuotta. Se on luonut jo hyvän perustan tulevaisuudelle.

-----

Haastattelussa nousi esille asioita, joita olen itse miettinyt. Syyt yrittäjäksi ryhtymiseen ja vaadittavat ominaisuudet ovat pitkälti samoja, mitä olin niiden ajatellutkin olevan. Jos haastattelu olisi ollut pidempi ja syvemmälle luotaavampi, olisi esille noussut varmasti enemmänkin erilaisia yrittäjyyteen liittyviä seikkoja, niin hyvää kuin huonoakin. Joka tapauksessa on hyvin selvää, että tulee olla hyvin realistinen ryhtyessään suunnittelemaan yrittäjyyttä. Mikäli itse joskus perustan yrityksen, haluan käydä yrittäjyyteen valmentavia kursseja ja olla tietoinen kaikesta mahdollisesta avusta, jota yrittäjä voi tavalla tai toisella saada. En välttämättä tarkoita rahallisia apuja, vaan esimerkiksi neuvoja markkinointiin. Esimerkiksi juuri Keuke voisi olla yksi taho, jonka puoleen voisi kääntyä.



Hmm... (www.yrittajat.fi)


Netistä löytyy lukuisia ja taas lukuisia sivuja, jotka käsittelevät yrittäjyyttä eri näkökulmista. Esimerkiksi Iltalehdelle blogia kirjoittava Ilkka Kauppine näkee yrittäjyyden mahdollisuutena ja rohkaisee siihen. Blogikirjoitusten, etenkin ensimmäisen kirjoituksen kommenteista voi lukea lukijoiden (omakohtaisia?) mielipiteitä yrittäjyydestä. Vastaan tuli myös juttu yrittäjien tukipuhelimesta joka on avattu talousvaikeuksissa kamppaileville yrittäjille. Kokenut yrittäjä langan toisessa päässä voi neuvoa miten aallonpohjasta voi selvitä. Oppaita yrittäjyyteen ja yrityksen perustamiseen löytyy myös hyvinkin useita. Niistä saakin hyvin tietoa aiheesta.



-----


Lähteet:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Yritt%C3%A4jyys

http://www.yrittajat.fi/fi-FI/suomenyrittajat/yrittajyyssuomessa/

https://www.yrityssuomi.fi/liiketoimintasuunnitelma

http://www.piitamai.fi/

https://www.facebook.com/Piitamai?fref=ts

http://www.milady.fi/

http://www.keuke.fi/

http://blogit.iltalehti.fi/ilkka-kauppinen/2013/04/19/miksi-suomessa-ei-ryhdyta-yrittajaksi/

http://blogit.iltalehti.fi/ilkka-kauppinen/2014/06/10/uusi-yritys-arctic-warriors/

http://yle.fi/uutiset/tukipuhelin_auttaa_yrittajia__epaonnistumista_salaillaan/7720261

http://www.yrityshelsinki.fi/fi/opas-yrittajyyteen

http://www.perustamisopas.fi/sites/perustamisopas.fi/files/Perustamisopas_2014_web.pdf


Kuvat:

http://jasentiedote.chamber.fi/index.php/jasentiedote/Yritystietoa/Vuoden-2011-uusmaalainen-yritys-haussa

http://all-nuts-in-a-case.blogspot.fi/2013/09/yrittajyys-on-parasta-huumetta.html

http://www.yrittajat.fi/fi-FI/minustakoyrittaja/valmis-yrittajaksi/


4 kommenttia:

  1. Kiitos tästä mielenkiintoisesta kirjoituksesta tekstiili- ja vaatetusalan yrittäjyyteen liittyen. Tosiaan kun aloin itsekin miettiä niin suuria alan työllistäjiä ei taida valitettavasti olla. Yrittäjyys on siis ainoa polku. Minun yksi tuttava työskentelee myös tekstiili- ja vaatetusalalla. Hän taisi Espoosta toimitilat lopulta vuokrata aluksi itse kunnes sai myös toisen kollegan ottamaan toisen huoneen itsellensä ja näin vuokrakuluja myös jaettua. Kuten mainitset, yrittäjyys vatii kanttia, uskallusta ja jaksamista! https://conceptcontact.fi/palvelut/toimitilavuokraus/

    VastaaPoista
  2. Itseäni kovasti kiinnostaa yrittäjyys. Kirjanpito ja muut ovat kuitenkin sellaisia asioita ja taitoja, että minulta ei niitä löydy. Täytyy vielä siis tehdä hieman tutkimusta asiaan liittyen. Mutta oma yritys tekstiilialalla olisi ehdottomasti haaveena.
    https://www.yrityssilta.fi/

    VastaaPoista
  3. Kiitokset jakamisesta. Meidän tutulla on juuri nyt etsinnässä edullinen laskutuspalvelu kevytyrittäjälle. Hän tahtoo hieman saada näkemystä siihen, minkälaista kokopäiväinen yrittäjyys olisi, ilman byrokraattisia vastuita. https://finjob.fi/tutustu-kevytyrittajyyteen/mika-on-kevytyrittajan-laskutuspalvelu

    VastaaPoista
  4. Yrittäjyys todella vaatii rohkeutta ja oman mukavuusalueen ulkopuolelle astumista. Varmasti myös täytyy paljon etsiä tietoa, ja etsiä myös luotettava tilitoimisto. Minusta ei koskaan yrittäjää tullut. Äitini sitä joskus harkitsi. https://www.solvix.fi/

    VastaaPoista