16.10.2014

Rokkarin tarina

Ihka ensimmäisenä ompelutehtävänä meidän AS14TSVA-poppoolla oli valmistaa kukin itselle neulatyyny. En halunnut ihan perinteistä tyynyä vaan päädyin lintuun. Luokkatoveri vinkkasi linnusta, jonka kaavat löytyisivät netistä. Tykästyin heti malliin ja se oli siinä.



Kaavat.


Vähän muuttelin kaavan kokoja, mutta muuten malli säilyi samana. Ensin aloitettiin työn suunnittelu ja paperisen prototyypin valmistus. Paperissa  näkyvät kaavat ja työjärjestys sekä saumojen poikkileikkauskuvat käsin piirrettynä.



Suunnitelma.



Paperimalli.



Adobe Illustratorilla tehty tasokuva ja saumojen poikkileikkauskuvat. 


Seuraavaksi tuli suunnitella materiaali, josta neulatyynynsä tekisi. Koska tuo lintunen tulisi istumaan käsivarrella pitkän tovin, ajattelin panostaa ulkonäköön ja tehdä siitä oikeasti mieleisen.



Materiaalit.

Löysin Eurokankaasta täydelliset kankaat. Farkkua, tähtiä, pääkalloja... Tykkään. Vaaleanturkoosia kangasta meinasin ensin käyttää siipiin, mutta totesin myöhemmin että väri tekee linnun kokonaisuudesta sekavan. Päätin käyttää siipiin pitsinauhaa, samoin kuin kuminauhalenkkiinkin. Pyrstöön laittaisin vielä muutaman niitin. Silmät tekisin helmistä, vaihtoehtoja oli monia.



"Tehosteet".

Minulla ei näköjään ole sen kummemmin kuvia välivaiheista, mutta niistä voin kertoa sen verran, että ensimmäiset leikatut kaavat eivät todellakaan olleet ne, joista lintu lopulta rakentui. Ensin kaavat olivat pyrstöstä liian kapeat, koko pyrstösauma repesi kun koitin lintua kääntää ompelemisen jälkeen oikein päin. Sitten seuraavalla kierroksella turkoosit siivet eivät miellyttäneetkään. En muista enää, mikä vika kolmansissa leikatuissa kaavoissa oli, mutta vasta neljännet olivat ne, jotka miellyttivät ja pääsin jatkamaan eteenpäin. Tämä kaavahässäkkä vei oman aikansa. Se harmitti.

Suunnittelin loppujen lopuksi linnun sillä tavalla, että maha tulisi olemaan pääkallokangasta (mahan vahvistaisin tukikankaalla), selkäpuoli tähtikangasta, kuminauhalenkki tummaa farkkukangasta, jonka päälle ompeleisin pitsinauhan ja että siivet olisivat myös pitsinauhasta. Silmät tulisivat olemaan siniset. Ja pyrstössä olisi muutama niitti. 

Oikeastaan kaikki muu sujui loppujen lopuksi melko hyvin, mutta siipien asettelu meni hiukan pieleen. Voisin ehkä syyttää kiirettä ja siitä johtuvaan mokaan, mutta en kuitenkaan kehtaa vedota siihen. Siivet vain yksinkertaisesti menivät ohi (pään suuntaan) suunnitellusta kohdasta. Ja näyttivät lähinnä kiduksilta... Ensin ajattelin että lähdenkö purkamaan siivet ja asettelemaan ne uudelleen, mutta "kidukset" saivat kuitenkin linnun näyttämään melko symppikseltä, myös luokkatovereiden mielestä. Joten ei tullutkaan siipimuutoksia. Lintu jäi persoonallisen näköiseksi kaveriksi.

Näin siis syntyi Rokkari, oikealta nimeltään Rokki Evoluutio Lintu. Kavereiden kesken Rokkari. (Hän siis on ajalta, jolloin mereltä alettiin kömpiä maalle. Siksi kidukset.)


SAANKO ESITELLÄ, ROKKARI!



















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti